Home » Binnenkort

Noors orkest speelt Strauss en Mahler

Rotterdam18 november 2010 Geen reacties

Het Oslo Filharmonisch Orkest voert donderdag 25 november de ‘Vier letzte Lieder’ van Richard Strauss en de negende symfonie van Gustav Mahler uit in de Doelen in Rotterdam. Het orkest wordt geleid door Jukka-Pekka Saraste, sopraan Gal James zingt de liederen.

Maestro Jukka-Pekka Saraste (foto: Stain Andersen).

Het Oslo Filharmonisch Orkest is bekend geworden onder leiding van Mariss Jansons. Inmiddels heeft de Finse dirigent Jukka-Pekka Saraste het stokje overgenomen.

Saraste bezoekt met zijn orkest op donderdag 25 november de Doelen in Rotterdam, met een programma met twee grote werken van twee grote componisten: de ‘Vier letzte Lieder’ van Richard Strauss en de negende symfonie van Gustav Mahler.

Je zou beide werken kunnen zien als ‘muzikale testamenten’, aldus de Doelen. ,,Mahler schreef in 1908/1909 zijn negende symfonie, de laatste die hij zou voltooien. Het is een ongekend intense compositie waarin de componist al zijn symfonie kracht samenbalt en nog één keer laat horen wat hij in zijn leven met zijn muziek bereikt heeft.”

,,Datzelfde lijkt Richard Strauss te doen in zijn ‘Vier letzte Lieder’”, vervolgt het Rotterdamse concertgebouw. ,,Hij schreef ze toen hij 84 jaar oud was, terugkijkend op een rijk leven vol muziek, maar ook met de schaduw van de voorbije oorlog.”

De liederen van Strauss worden gezongen door de jonge Israëlische sopraan Gal James. James maakte afgelopen zomer indruk met een recital tijdens het Grachtenfestival en staat momenteel op het toneel bij de Oper Graz, als Donna Anna in een reeks Don Giovanni’s.

Het concert begint om 20.15 uur in de Grote Zaal van de Doelen. Zie voor meer informatie www.dedoelen.nl.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.