BinnenkortNieuws

Joyce DiDonato heropent Concertgebouw

Het Concertgebouw in Amsterdam heropent op 11 juni met een concert van Joyce DiDonato. De Amerikaanse mezzosopraan brengt muziek van Hasse tot Ellington, begeleid door piano. Er is ruimte voor 250 toeschouwers, die in een opstelling gebaseerd op de Concertgebouw-opening in 1888 zullen plaatsnemen.

De Grote Zaal van het Concertgebouw in de opstelling van 1888. (© Melle Meivogel)

Bijna acht maanden was het Concertgebouw dicht. Er vonden wel concerten voor de radio en voor livestreams plaats, maar publiek was niet toegestaan. Dankzij de versoepelingen in de coronamaatregelen veranderde dat vorige week. De NTR ZaterdagMatinee profiteerde daar op 5 juni al van en het Concertgebouw zelf grijpt de nieuwe kansen eveneens met beide handen aan.

Van 11 tot en met 29 juni heeft de concertzaal zes concertprogramma’s gepland, waarvan er drie tweemaal op dezelfde avond opgevoerd worden. In de zomermaanden juli en augustus plant het Concertgebouw nog eens 35 concerten in het kader van de BankGiro Loterij ZomerConcerten.

De eer van de officiële heropening valt Joyce DiDonato te beurt. De Amerikaanse operaster brengt met pianist Craig Terry een zeer divers programma, gebaseerd op haar cd Songplay. Het repertoire gaat van aria’s van Händel en Hasse tot de Rückert-Lieder van Gustav Mahler en zelfs nummers van Duke Ellington en Edith Piaf.

De 250 bezoekers die toegelaten mogen worden, hoeven zich vooraf niet op corona te laten testen. De zaal wordt ingericht naar voorbeeld van de opstelling uit 1888, toen het Concertgebouw voor het eerst opende. De rijen stoelen zijn daarbij vervangen door losse stoelen aan ronde tafeltjes.

 

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Nino, Louis en Plácido

Volgend artikel

The Mad King toch nog in de theaters

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.