Home » Featured, Nieuws

Festival Classique presenteert programma

Den Haag4 april 2012 Geen reacties

De zesde editie van het Haagse Festival Classique heeft als motto ‘buiten·gewoon·klassiek’. Op de meest uiteenlopende locaties wordt klassieke muziek gemaakt, van kerk tot kapsalon en van veilinghuis tot kookstudio. De Opera onder de sterren is dit jaar Carmen.

Het Festival Classique brengt deze zomer Carmen.

Hagenaars die niet zo van klassieke muziek houden, kunnen in de week van 12 tot en met 17 juni beter dekking zoeken. Vluchten bij de radio heeft ook geen zin, want die zendt een klassieke muziekmarathon uit van 24 uur. Het Festival Classique kiest in zijn zesde editie een veelvoud van vormen en locaties om klassieke muziek voor een breed publiek te brengen.

In het programma van het komende festival zijn de oude bekende elementen opgenomen, zoals de grote concerten op de Hofvijver, de Nach van Bach, Opera onder de sterren en het Kerkenpad.

Nieuw zijn een dansvoorstelling op de Hofvijver, op de muziek van The Planets van Gustav Holst, en de bundeling van een aantal workshops onder de titel Academie Classique. Bovendien gaat het festival voor het eerst over de stadsgrenzen, naar Delft.

Op de lijst van locaties komen vrijwel geen reguliere muziekzalen of theaters voor. Er is muziek in de openlucht, in musea, maar ook in een kapsalon en de bibliotheek. Voor het eerst is zelfs een kookstudio toegevoegd aan de lijst. Daar kan het publiek ook letterlijk koken. Op drie avonden staan de leden van drie muziekensembles in de keuken, bereiden de maaltijden mee en spelen dan voor de gasten.

Op het gebied van vocale muziek en opera is er Opera onder de sterren, op het podium in de Hofvijver. De jonge Finse dirigent Santtu-Matias Rouvali leidt op zondagavond 17 juni tweemaal het Residentie Orkest in een selectie uit de opera Carmen van Bizet. Acteurs spelen de rollen terwijl echte zangers, waaronder Violet Noorduyn (Micaela), Chad Shelton (Don José) en James Homann (Esacamillo) de vocale partijen zingen. Regisseur is de Belgische acteur/regisseur Sébastien Dutrieux, die in Nederland als verteller in verschillende opera-producties te zien is geweest.

Ook vocaal is het aandeel van het duo Valdmaa – Danielewicz. De sopraan en de forte-pianiste maken deel uit van het coachingsprogramma dat aan drie jonge ensembles wordt aangeboden. Ook trio42, met daarin harpist Remy van Kesteren, en het Aristo Kwartet zijn uitverkoren voor het coachingstraject. Onder leiding van deskundigen werken ze aan hun podiumpresentatie, hun cultureel ondernemerschap én aan hun uiterlijk, want in het begeleidingsteam is ook een stylist opgenomen.

Maria Valdmaa zal met haar begeleidster enkele keren optreden, in de kookstudio bijvoorbeeld, maar ook in één van de musea die worden aangedaan tijdens een muzikale fietstour langs het werk van schilder Isaac Israels.

Op het Kerkenpad, een tocht langs drie kerken waar concerten gegeven worden, vinden de bezoekers in de eerste kerk het Gesualdo Consort, met Musica Amphion. Ze voeren de cantate ‘Ein feste Burg’ van Bach uit.

Bijzondere evenementen zijn de fietstour naar onder meer het bijzondere Panorama Mesdag, maar ook concerten voor speciale doelgroepen. Er is een speciaal babyconcert, een concert voor vaders – vanwege Vaderdag – en voor peuters en kleuters.

Voor jongeren is er het programma Virus, normaal een uur op de donderdagavond bij Radio 4, voor dit festival niet minder dan 24 uur onafgebroken in de lucht met als presentatoren Giel Beelen, Nadja Hüpscher en Jan-Willem Roodbeen.

Klassieke muziek lijkt onontkoombaar tijdens Festival Classique. Voor wie niet de muziek maar het geld een probleem vormt, is er in de weken voor het festival de klassieke variant van de ‘euroshopper’, het goedkope huismerk. Onder dat merk worden vanaf 23 mei concerten gegeven op verschillende locaties in Den Haag met op het entreekaartje een bedrag van € 4,99. Het huismerk heet zeer Haags: Gènag voâh Wènag.

Het complete programma van Festival Classique staat in de uitgebreide programmakrant en op de website.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.