AchtergrondFeaturedNieuws

Solocontutti opent online repetitieruimte

Onder het motto ‘making music together online’ lanceerde Neil Elroy onlangs een gratis online repetitieruimte: Solocontutti.com. Via de website kunnen klassieke musici samen repeteren, zonder elkaar werkelijk op te hoeven zoeken. Elroy: “Het is uniek. Ik heb zoiets nog niet ergens anders gevonden.”

Het idee van Solocontutti is eenvoudig: in plaats van bij elkaar te komen op een fysieke locatie kunnen musici via internet samen repeteren. Elroy legt uit: “Je registreert je en downloadt de software. Vervolgens kun je vrienden maken en die vrienden uitnodigen voor een ensemble. Via een kalender kun je een repetitiesessie plannen. Als het zover is, kun je de sessie met één klik op een knop beginnen.”

De uniekheid van Solocontutti zit hem in de techniek achter de website. ‘Normale’ online communicatiemiddelen zoals Skype hebben een te grote vertraging om musiceren mogelijk te maken. “Je komt dan langzaam tot stilstand”, zegt Elroy. Hij heeft die vertraging tot een minimum weten te beperken, zodat het wel mogelijk is digitaal samen te spelen.

Geadvanceerde apparaten zijn daar bovendien niet voor nodig. “Mijn doel is om het zo laagdrempelig mogelijk te maken. Eenvoud in gebruik is voor mij het allerbelangrijkste. Natuurlijk helpt het als je een goede studiomicrofoon en een snelle verbinding hebt, maar ook zonder moet het functioneren.”

Ruchtbaarheid

Elroy, een fanatiek amateurpianist en consultant in de IT, liep al jaren met het idee voor een dergelijke website rond. Toen twee jaar geleden een oude schoolvriend hem aanmoedigde het idee te verwezenlijken en een internetgoeroe zich eveneens enthousiast toonde, ging hij ermee aan de slag.

Daarbij speelde ook zijn eigen ervaringen mee. “Ik heb zelf heel veel met anderen gemusiceerd, maar dan loop je er toch telkens weer tegenaan dat mensen verhuizen en je weer op zoek moet naar een ander voor je ensemble. Puur vanuit mezelf geredeneerd leek mij zo’n online service daarom wel handig.”

Twee jaar lang werkte Elroy aan het systeem. Op 13 november presenteerde hij het voor het eerst aan de wereld, tijdens het Radio 4-programma Podium. “Ik probeer er nu de nodige ruchtbaarheid aan te geven, want het werkt alleen goed bij veel gebruikers. Dan kun je bijvoorbeeld via de zoekfunctie op zoek gaan naar mensen voor je pianotrio. Een grote gemeenschap zal een site als deze interessant maken.”

Test

Solocontutti is momenteel gratis. “En de eerste twee jaar zal alles gratis blijven”, zegt Elroy. “Daarna ga ik kijken wat ik er verder mee kan doen. Zo kan het zijn dat ik bepaalde diensten voor professionals betaald ga maken.”

Erg houdt Elroy zich daar nu echter nog niet mee bezig. In dit stadium gaat het vooral om testen en het verzamelen van de eerste groep gebruikers.

Eén van die testen werd uitgevoerd voor het programma Podium, met de medewerking van drie amateurmusici. Het resultaat is hieronder te beluisteren:

Zie voor meer informatie Solocontutti.com.

Vorig artikel

Lichte Così in Mediterrane stijl

Volgend artikel

Wat komt er na de cd? (6)

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.