AchtergrondCD-recensiesFeatured

Discografie: L’Étoile

Emmanuel Chabriers L’Étoile is een heerlijke operette in de stijl van Offenbach, met aanstekelijke melodieën en een satirisch libretto. Helaas is de enige complete opname van het werk van de markt gehaald. Totdat er een nieuwe komt, zijn we aangewezen op Spotify en YouTube… Een kort overzicht.

De enige complete opname van L'Étoile is helaas nog amper te verkrijgen.
De enige complete opname van L’Étoile is helaas nog amper te verkrijgen.

Weinig mensen, inclusief mijzelf, kennen L’Étoile echt goed. Aan de kwaliteit van de opera van Emmanuel Chabrier, die in 1877 in Offenbachs Théâtre des Bouffes Parisiens in première ging, ligt het niet. Daar is niets mis mee. Waar het wel mee te maken kan hebben, is het feit dat er geen enkele complete opname meer te krijgen is van het werk.

Eens leidde John Eliot Gardiner in Lyon een werkelijk fantastische uitvoering, met onder anderen Colette Alliot–Lugaz, François Le Roux en Gabriel Bacqier. De Franse tv filmde het en bracht het uit op dvd, en EMI maakte er een studio-opname van. Zowel de productie als de uitvoering werden de hemel in geprezen, maar… weg zijn ze! Zelfs de platenmaatschappijen zelf konden mij niet aan een exemplaar helpen. Het internet biedt wel enig soelaas, maar voor een gebruikt exemplaar wordt zowat een vermogen gevraagd.

Blijft over: Spotify. Daar is de volledige EMI-opname nog wel te vinden. Verder staat op YouTube een radio-opname van L’Étoile uit 1957, met Claudine Collart als Laoula. Het geluid is prima en het orkest onder leiding van Désiré-Emile Inghelbrecht speelt zeer gedreven, maar mij is verteld dat de versie gecoupeerd is.

Hieronder de radio-opname onder Inghelbrecht:

Er staan op YouTube ook fragmenten uit onder meer Berlijn (heerlijk, waar blijft de dvd?), Frankfurt, Genève en Montpellier. Beslist het bekijken waard!

Chabrier Mocht u niet zo veel van Chabrier weten en is zijn muziek voor u nog een beetje een tabula rasa, dan kan ik u de cd met zijn orkestwerken aanraden. Onder leiding van Neeme Järvi heeft het Orchestre de la Suisse Romande in 2013 zijn belangrijkste werken voor orkest opgenomen, inclusief zijn grootste hit España en drie fragmenten uit L’Etoile (Chandos CHSA 5122). Een aanrader!

Binnenkort is L’Étoile ook live mee te maken, bij De Nationale Opera in Amsterdam. De opera wordt van 4 tot en met 26 oktober opgevoerd. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Hieronder de trailer van de Amsterdamse productie, die geregisseerd zal worden door Laurent Pelly en gedirigeerd door Patrick Fournillier.

Vorig artikel

Concertgebouw vernieuwt Concertkompas

Volgend artikel

Trailer: het operaboek Libretto in 30 sec!

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

 1. Wim Stam.
  2 oktober 2014 at 19:24

  Ik herinner mij een heel mooie uitvoering van “l’Étoile” door
  Opera Zuid. In september /oktober 1993.
  Zie het Archief bij http://www.operazuid.nl
  Met vriendelijke groet,
  Wim Stam.
  Emmen.