FeaturedNieuwsRedactioneel

Benoeming Sanguinetti en meer nieuws

Andrea Sanguinetti wordt nieuwe muziekchef in Essen

Franz Straatman bericht dat de Italiaanse dirigent Andrea Sanguinetti  met ingang van het seizoen 2023-24 aan het werk zal gaan als opera-chef van het Aalto-theater in Essen. Tevens wordt hij chef-dirigent van de Essener Philharmonie dat zowel symfonische concerten geeft als de begeleidingen bij operaproducties verzorgt. Zijn aanstelling als Generalmusikdirektor geldt voor vier seizoenen. Sanguinetti volgt de Tsjech Tomás Netopil op die na tien jaar afscheid neemt uit zijn functies als opera-chef en orkestdirigent.

Andrea Sanguinetti

De 39-jarige Sanguinetti oogstte al vele malen als gastdirigent succes in de Essense opera. De laatste keer was in mei eerder dit jaar met een productie van Verdi’s ‘Don Carlo’, in regie van Robert Carsen. Daarvoor dirigeerde hij onder meer ‘Carmen’ en ‘La Bohème’. In het huidige seizoen staat hij genoteerd voor een nieuwe productie van Donizetti’s ‘Lucrezia Borgia’, première op 26 november. Ook bij de Oper Köln treedt hij dit seizoen op als gastdirigent in ‘Lucia di Lammermoor’.

De samenwerking met het Essense orkest in de afgelopen periodes wordt door de nieuwe chef omschreven als voortreffelijk. Het feit dat hij kan optreden in twee zalen, het operahuis en het concertgebouw, onder uitstekende akoestische omstandigheden, stimuleerde hem om de benoeming te aanvaarden. Zijn opera-repertoire is zeer breed van samenstelling met een accent op Italiaanse werken. Als symfonisch dirigent reikt zijn activiteit van Beethoven tot Messiaen en Tan Dun. Huidige chef Tomas Netopil dirigeert in mei en juni volgend jaar zijn laatste productie: ‘Le nozze di Figaro’ in een regie van de Nederlander Floris Visser.

Meer nieuws

De Finse Nationale Opera kondigt aan dat Thomas de Mallet Burgess wordt voorgedragen als de nieuwe Artistiek Directeur. De Engelse operaregisseur is momenteel Algeheel Directeur van New Zealand Opera, waar hij in zijn functie sinds 2018 grote veranderingen heeft doorgevoerd en een groot nieuw publiek heeft weten aan te boren.

Thomas de Mallet-Burgess

De Mallet Burgess was eerder verbonden aan de Canadian Opera Company, het Royal Opera House Covent Garden, Opera Ireland en Wexford Festival Opera.

Formeel moet de benoeming nog bevestigd worden door het personeel van de Finse Nationale Opera, maar de door het bestuur voorgedragen kandidaat zal op 11 november zonder enige twijfel gekozen worden.

Opernwelt prijzen

Opera Frankfurt is door het Duitse operablad Opernwelt Magazine voor de zesde maal uitgeroepen tot ´operahuis van het jaar´. Het blad prees de innovatie en moedige programmering van het operahuis en met name werd de productie van Christof Loy van Nikolai Rimsky-Korsakov’s zelden opgevoerde opera Ночь перед Рождеством / De nacht voor Kerstmis geroemd. Deze productie werd tevens tot productie van het jaar uitgeroepen. Momenteel bereidt Loy een productie voor van Humperdincks Königkinder  bij De Nationale Opera.

 

Regisseur Christof Loy in Amsterdam. Foto:© Nicholas Franciscus

Het Koor van de Opera van Frankrfurt werd beloond voor zijn bijdrage aan Ulisse van Luigi Dallapicola en Kiril Petrenko werd voor zijn interpretatie van Pique Dame in Baden-Baden uitgeroepen tot dirigent van het jaar. Kirill Serebrennikov werd tot regisseur van het jaar verkozen, een verkiezing die voor velen na het zien van Der Freischütz bij De Nationale Opera als volledig terecht of als compleet onbegrijpelijk zal worden gezien. Het Duitse publiek baseerde de keuze op Der Freischütz en De neus van Shostakovich, een productie voor de Beierse Staats Opera.

Der Freischütz in de regie van Kirill Serebrennikov ©De Nationale Opera Foto: Bart Grietens

Zangeres van het jaar werd Vera Lotte Boecker, sopraan die met name in Wenen furore maakt. Haar repertoire loopt uiteen van Micaela in Carmen, via Adele in Die Fledermaus, naar Lulu en eerder reeds bekroonde vertolkingen in opera´s van Henze en Aromir Weinberger. De komende speelperiode staat zij in de nu al omstreden producstie aan de Weense Staatsopera van Das klagende Lied en Kindertotenlieder van Mahler.

Vera Lotte Böcker Foto: © Monarca- Studios

Twee opera´s gingen met de titel beste wereldpremière strijken: Sleepless van Peter Eötvös bij de Staatsopera Berlin en Girl with a Pearl Earring van Stefan Wirth, opgevoerd in de opera van Zürich.

Alle liederen van Schumann

Tot slot vielen Christian Gerhaher en pianist Gerold Huber maar liefst drie maal in de prijzen voor hun indrukwekkende uitgave van Alle Liederen van Robert Schumann. 40 recensenten van Opernwelt verkozen de uitgave tot Cd van het Jaar. De uitgave van de bijna 300 liederen van Schumann werd ook bekroond met Jaarprijs van de ´Deutsche Schallplattenkritik´ en ze kregen ook nog een Opus Klassik prijs.

Cover CD uitgave Schumann liederen.

Helemaal alleen heeft de Duitse bariton de 299 liederen niet opgenomen. Ook  Julia Kleiter, Christina Landshamer, Sibylla Rubens, Wiebke Lehmkuhl en Martin Mitterrutzner zijn te horen in enkele liederen, maar de hoofdmoot komt toch voor rekening van Gerhaher en Huber.

Al in 2019 had Gerhaher voor de eerste uitgave in de serie Schumann liederen een Opus Klassik gewonnen als zanger van het jaar.

 

Verder lezen

Franz Straatman over Der Freischütz van Kirill Serebrennikov

Peter Franken over Don Carlo in Essen

Rudolf Hunnik over Christian Gerhaher en Gerold Huber.

Vorig artikel

Alles anders – Pynarello Negen!     

Volgend artikel

Hans en Grietje knabbelen popcorn

De auteur

Redactie

Redactie