AchtergrondFeaturedNieuwsWedstrijd

2 International Opera Awards voor DNO

De Nationale Opera (DNO) is gisterenavond twee keer in de prijzen gevallen bij de prestigieuze International Opera Awards in Warschau. De Opera Award voor ‘Beste Wereldpremière’ ging naar Animal Farm van Alexander Raskatov, de openingsproductie van het Opera Forward Festival 2023. Daarnaast ontving DNO de Opera Award voor inspanningen op het vlak van duurzaamheid.

Scene uit Animal Farm  Foto: © De Nationale Opera, Ruth Walz.

Sinds de oprichting in 2012 zijn de International Opera Awards een jaarlijks evenement dat uitmuntendheid in de wereld van opera erkent en viert, waarbij bijzondere artiesten, producties en bijdragen aan de operawereld worden bekroond. De beoordeling van de International Opera Awards wordt gedaan door een jury van internationale professionals uit de branche onder leiding van John Allison, hoofdredacteur van het Britse maandblad Opera.

DUURZAAMHEID

Bob Brandsen, Directeur Techniek en Productie bij Nationale Opera & Ballet, nam tijdens de ceremonie in Warschau de prijzen in ontvangst. Tijdens zijn dankspeech zei Brandsen de prijs voor Duurzaamheid vooral te zien als stimulans voor de inspanningen die NO&B levert om duurzamer te worden. ‘ Nationale Opera & Ballet zet zich in voor de toekomst, niet alleen voor opera maar ook voor onze planeet. Het is van essentieel belang om bij te dragen aan een duurzamere kunstvorm. We zijn al lang geleden begonnen aan deze reis wat betreft onze methoden om decors te bouwen en qua theatermanagement. We intensiveren nu dit leerproces om onze ambities te bereiken, onder begeleiding van onze duurzaamheidsfunctionaris, Julie Fuchs.’

Bob Brandsen foto: © Milagro Elstak

Een van NO&B’s stappen was de ontwikkeling van de Green Deal – een document dat wordt besproken met elk creatief team. De Green Deal zal zijn eerste effecten zien tijdens het Opera Forward Festival in maart 2024, met de wereldpremière van Ellen Reid’s The Shell Trial, een nieuwe opera die de verantwoordelijkheidscrisis rond klimaatverandering aanpakt.

BESTE WERELDPREMIÈRE

Animal Farm – een coproductie met de Wiener Staatsoper, de Finse Nationale Opera en het Teatro Massimo in Palermo – beleefde zijn wereldpremière tijdens het Opera Forward Festival dat elk jaar in maart in Amsterdam plaatsvindt. Het festival is en blijft voor DNO een belangrijke en inspirerende katalysator in de ontwikkeling van toekomstbestendige opera en om nieuwe artistieke richtingen te verkennen. Namens DNO-directeur Sophie de Lint sprak Bob Brandsen in zijn dankwoord de wens uit ‘dat deze productie nog meer podia zal vinden. Het was een groot plezier met componist Alexander Raskatov, dirigent Bassem Akiki en regisseur Damiano Michieletto te werken en Animal Farm was meteen een publiekslieveling waarmee we 40% nieuw publiek konden verwelkomen dat nooit eerder naar de opera was geweest.’

Animal farm. Foto:© De Nationale Opera Ruth Waltz

Ook regisseur Barrie Kosky viel in de prijzen als ‘Regisseur van het Jaar’. Kosky is regelmatig te gast bij DNO en keert in januari terug met zijn visie op Händels Agrippina. In mei 2024 rond Kosky zijn driejarige Puccini-reeks bij DNO af met een nieuwe productie van Il trittico onder leiding van chefdirigent Lorenzo Viotti. De Nederlandse regisseur Lotte de Beer was genomineerd in dezelfde categorie.

Barrie Kosky repeteert Tosca. Foto: Melle Meivogel © De Nationale Opera.

Persbericht overgenomen van De Nationale Opera

 

Verder kijken, luisteren en lezen

Animal farm video DNO

Meer over de muziek van Animal Farm

Finale akte 1 Tosca (Te Deum) regie Barrie Kosky

De meest recente productie van Barrie Kosky bij DNO was Turandot.

 

Vorig artikel

Weerstand wordt liefde van Wiard Witholt

Volgend artikel

Nieuwe jas Schauspieldirektor Opera Zuid

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen