Geen categorie

In de zalen: lockdown, kapsalons, Figaro

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor de gevolgen van de verlengde lockdown, Kapsalon Theater en een stream van Le nozze di Figaro vanuit Hannover.

Verlenging lockdown

De coronaregels zijn enigszins versoepeld, maar voor theaters en concertzalen geldt tot in elk geval 25 januari nog een lockdown. Iets waar in de culturele sector bitter op gereageerd is.

Het is voor onder meer OPERA2DAY slecht nieuws. Het Haagse operagezelschap moest drie voorstellingen van zijn nieuwe productie J.S. Bach – De Apocalyps annuleren: de try-out in Schiedam en de premièrevoorstellingen in Den Haag. De directie hoopt dat de volgende persconferentie van de overheid (op 25 januari) ‘beter perspectief voor de culturele sector’ biedt. In elk geval is het gezelschap startklaar. De productie zou op 26 januari in de Stadsschouwburg Nijmegen in première kunnen gaan.

De première van Giulio Cesare in Egitto bij de Nederlandse Reisopera in Enschede is ook slachtoffer van de verlengde lockdown. De première zou op 22 januari plaatsvinden. De tweede speeldatum van de nieuwe Händel-productie is op 27 januari in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Het optreden van sopraan Carolyn Sampson in het Concertgebouw op 25 januari komt ook te vervallen, naast uiteraard vele andere concerten en voorstellingen, klassiek of anderszins.

Info

www.opera2day.nl
www.reisopera.nl

Kijken en luisteren

Artistiek leider en regisseur Serge van Veggel vertelt in onze podcast Opera Magazine over de nieuwe Bach-productie (vanaf 0:56).

Kapsalon Theater

In reactie op de verlenging van de lockdown in de culturele sector hebben acteur Diederik Ebbinge en cabaretier Sanne Wallis de Vries het initiatief genomen voor ‘Kapsalon Theater’. Op woensdag 19 januari worden theaters in het hele land omgebouwd tot kapsalon. Bezoekers kunnen er terecht voor een nieuwe coupe, een manicure, een massage of een andersoortige beurt, terwijl cabaretiers, muzikanten en acteurs hen onderhouden.

‘Na twee jaar coronabeleid moeten we helaas de conclusie trekken dat de culturele sector, samen met de horeca en het nachtleven, steeds het kind van de rekening is’, stellen de initiatiefnemers. ‘De cultuursector heeft zich altijd flexibel, zorgvuldig en met inlevingsvermogen tot het coronabeleid opgesteld. Uit onderzoek is gebleken dat gedurende de openstelling er nauwelijks besmettingen in de theaters zijn waargenomen. Het gebrek aan perspectief en korte termijn communicatie is voor de culturele sector onwerkbaar.’

Over Kapsalon Theater schrijven Ebbinge en Wallis de Vries: ‘We zijn blij met deze eenmalige actie een manier gevonden te hebben om op een ludieke manier én volgens de geldende regels de aandacht te vestigen op de nijpende situatie in de culturele sector.’

Op de lijst van deelnemende theaters staan onder meer De Doelen in Rotterdam, De Kleine Komedie en Splendor in Amsterdam, het Parktheater in Eindhoven en Theater Orpheus in Apeldoorn.

Info

www.kapsalontheater.nl

Le nozze di Figaro

Opera blijft nog even een digitale aangelegenheid. Het platform OperaVision brengt op donderdag 20 januari een livestream van de première van Le nozze di Figaro bij de Staatsoper Hannover.

Mozarts komedie is te zien in een nieuwe regie van Lydia Steier, met in de cast onder anderen de Nederlandse mezzosopraan Nina van Essen in de rol van Cherubino. Van Essen kwam afgelopen week uitgebreid aan het woord in onze podcast Opera Magazine, samen met Nikki Treurniet, eveneens vaste soliste in Hannover.

Andere solisten zijn onder anderen Germán Olvera, Kiandra Howarth, Sarah Brady en Richard Walshe. De première wordt gedirigeerd door Giulio Cilona. De stream van OperaVision blijft tot 20 juli dit jaar beschikbaar.

Info

www.operavision.eu

Meer lezen

Interview met Lydia Steier, Forbes, november 2018 (Duitstalig)

Kijken en luisteren

In onze podcast Opera Magazine vertellen Nina van Essen en Nikki Treurniet uitgebreid over hun leven in Hannover, hun werk bij de Staatsoper en de aanstaande productie van Le nozze di Figaro:

(Beeld homepage: campagnebeeld van de nieuwe productie J.S. Bach – De Apocalyps © OPERA2DAY)

Bekijk ook onze opera-agenda!

Vorig artikel

Vroege Mozarts: Mitridate, Re di Ponto

Volgend artikel

Vroege Mozarts: Lucio Silla

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.