FeaturedGeen categorieHeadlineNieuwsRedactioneel

Opera Zuid wint Geneco Fair Practice Award

Op zaterdag 15 oktober werd bekendgemaakt dat Opera Zuid een van de twee “opvallende” winnaars is van de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022. Het operagezelschap wint de prijs voor compositieopdrachten aan de jonge componisten Lucas Wiegerink en Jan-Peter de Graaff. Opera Zuid deelt de prijs met het Oranjewoud Festival. De jury spreekt van “twee glasharde voorbeelden van Fair Practice”. “Zij praktizeren Fair Practice als een gedeelde praktijk, als iets dat je samen met anderen doet. Met deze winnaars zien we dat Fair Practice veel verder gedragen kan worden als je er samen de schouders onder zet”, aldus Geneco-voorzitter Felix Rottenberg.

Intendant Waut Koeken van Opera Zuid, omringd door componisten Jan-Peter de Graaff en Lucas Wiegerink, met in hun midden Nieuw Geneco-directeur Esther Gottschalk (foto: ©Jurjen Toepoel)

Opera Zuid en Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022


Opera Zuid is zich bewust van haar plek in het culturele werkveld en de verantwoordelijkheid voor een toekomstbestendige beroepspraktijk en fair chain. In de programmering van Opera Zuid ligt de focus op het verstrekken van nieuwe opdrachten en engagementen, zowel voor artiesten als voor ondersteunend gespecialiseerd personeel (toneeltechnici, stagemanagers e.d.), dus ook voor uitbetaling en financiële zekerheid – ook in tijden van de pandemie. Fair practice en met name sleutelwaarden als solidariteit, duurzaamheid en transparantie blijven leidend.
Opera Zuid verleende onder meer compositieopdrachten aan Lucas Wiegerink, wiens familieopera Het Lijflied op dit moment door het land toert t/m 8 januari 2023, en een nieuwe opera van Jan-Peter de Graaff. “De waardering en de erkenning van het hele proces, het in goed vertrouwen met elkaar ontwikkelen en de manier van overleggen is bij Opera Zuid op zo’n warme en hartelijke manier gewaarborgd, dat dat voor mij het belangrijkste is waarom ik het gezelschap genomineerd heb en waarom ik nu ook kan zeggen dat het een zeer terechte winnaar is!”, aldus Jan-Peter de Graaff.

Scenefoto Het Lijflied met vlnr. op de bas klarinet Eduardo Villaroel Mera,Jikki van der Velde als Ina, Lucy van Ree als Hart en Pim van Duren als Bolletje. Foto:© Joost Milde

Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022

Met de uitreiking van de Nieuw Geneco Fair Practice Award richt Nieuw Geneco de aandacht op fair practice, honorariumrichtlijnen en goed opdrachtgeverschap in de nieuwe muziek. Componisten deden een gemotiveerde nominatie, gebaseerd op eigen ervaringen met een verleende compositieopdracht, en de jury stelde daaruit een shortlist samen. Criteria hierbij waren onder andere eerlijke vergoedingen bij opdrachten, heldere afspraken, vrije ruimte voor componisten, duurzame ontwikkeling van publiek, repertoire en speelkansen en een bijzondere impact op het Nederlandse muziekleven.
De Nieuw Geneco Fair Practice Award werd eerder uitgereikt aan Orgelpark, Fie Schouten (Basklarinet festival), Orkest De Ereprijs en Marcia (Zembla Music/Steun de componist).

Shortlist 2022

De genomineerden voor de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022 waren:

Collegium Utrecht
Gaudeamus Festival
Nederlands Pijpersgilde
Opera Zuid
Oranjewoud Festival
Pynarello
Rotterdams Philharmonisch Orkest

Jury

De jury van de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022 bestaat uit Davo van Peursen (voorzitter Vereniging Muziekhandelaren en Uitgevers), Karmit Fadael (componist en voorzitter Nieuw Geneco Young) en David Dramm (componist en vicevoorzitter Nieuw Geneco).

 

Verder lezen

Lonneke en haar vier kinderen zagen en beschreven Het Lijflied.

Vorig artikel

Vocale beheersing Sophie Rennert

Volgend artikel

Mameli is groots in Telemaco met manco’s

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen