AchtergrondHeadline

Opera per Tutti: opera zonder drempel

Opera zonder wat voor drempel dan ook. Dat is Opera per Tutti. De concertserie gaat donderdag 16 september alweer zijn vierde seizoen in, dit keer met programma’s in Amsterdam, Utrecht én Den Haag. Diverse zangers zien ernaar uit. ,,Elke keer is het weer verrassend.”

Rechts Mylou Mazali, tijdens één van de Opera per Tutti-uitvoeringen (foto: Eric van der Eik).

In de concerten van Opera per Tutti kent opera geen drempel. Vier zangers brengen onder pianobegeleiding tal van aria’s en andere operafragmenten ten gehore. Niet in statische concertstijl, maar volop acterend en met gebruik van heel de zaal. Artistiek leidster en mezzosopraan Mylou Mazali leidt bovendien ieder fragment in met een luchtig praatje, zodat je zelfs zonder de tekst te verstaan, kunt volgen waar het over gaat.

Iedere week treedt een ander kwartet zangers op, zodat ook iedere week het repertoire verschilt. Er staan altijd wel wat hits op het programma, maar Mazali waagt zich ook steeds meer aan onbekend repertoire.

De mezzosopraan begon in 2007 met de Opera per Tutti-concerten in de Vondelkerk in Amsterdam en sindsdien is de concertserie hard gegroeid. Er zijn diehard fans die geen concert missen, maar er komt ook iedere week nieuw publiek kijken, dat soms vrijwel niets van opera weet. De reacties in het gastenboek in de Vondelkerk zijn overweldigend enthousiast.

Tijdens de komende serie is er iedere donderdagavond een concert in de Vondelkerk in Amsterdam en iedere derde zondag van de maand een concert in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Daarnaast maakt Opera per Tutti zijn intrede in Den Haag, met drie uitvoering in de Dr. Anton Philipzaal.

Voor het eerste concert, in Amsterdam, is er een kwartet samengebracht van Evelyne Overtoom, Robert Kops, Frank Wong en Mazali zelf. De pianobegeleiding komt van Kimball Huigens. Samen voeren zij stukken op van Donizetti, Rossini, Mascagni, Verdi, Cilea, Offenbach, Strauss en Flotow. Hetzelfde concert wordt de zondag daarop, 19 september, opgevoerd in Utrecht.

In de concerten die volgen, treden vele zangers op. Onder hen Nicole Fiselier, Maribeth Diggle, Aylin Sezer, Eric Reddet, Elmar Gilbertsson, Edwin van Gelder, Sinan Vural, Wim Stolp, Iurii Samoilov en Frank Wong. De mezzopartijen worden steevast door Mazali zelf gezongen.

Appetizer

Opera per Tutti heeft de afgelopen seizoenen talloze zangers een podium gegeven om iets van zichzelf te laten zien. In het bijzonder jonge zangers, want sinds enige tijd werkt de concertserie samen met de Dutch National Opera Academy.

Gevraagd naar hun ervaringen laten drie van die zangers en één van de pianisten louter lovende geluiden horen.

Wim Stolp, bas-bariton
,,Opera per Tutti is opera voor iedereen. Dus voor het publiek, maar ook voor de zangers. Het is elke keer weer verrassend en verfrissend. Met wie zing je samen en wat gaan we doen? Dat maakt het leuk en leerzaam. Voor mij is het elke keer een feestje.

Het concept heeft op veel mensen, ook niet-operaliefhebers, een positieve uitstraling. Er is geen drempel en het is elke week anders. Zelfs al zou het programma ongewijzigd blijven, dan is het toch anders, want elke zanger zingt en brengt een aria op een andere manier. Dat is ook voor het publiek een genot, omdat ze elke keer wat anders te zien en te horen krijgen.”

Aylin Sezer, sopraan
,,Doordat er een intieme sfeer hangt, kun je als zanger dingen proberen die je op het grote podium niet zo snel zou durven. Je kan heel diep gaan. Je zit ook midden in de ‘energie’ van het publiek, wat het communiceren een stuk directer maakt. Je weet meteen waar je de mensen raakt. Geen ruimte voor reserves dus.

De concerten bestaan uit hoogtepunten uit verschillende bekende en onbekende opera’s, die met een leuke, vlotte introductie samenkomen als één groot verhaal. Een lekker tussendoortje voor de operaliefhebber en een niet te versmaden appetizer voor de operabeginner.”

Pascal Pittie, tenor
,,Opera per Tutti is een perfecte gelegenheid om als zanger nieuw repertoire uit te proberen en bekend repertoire ten gehore te brengen voor echte operaliefhebbers. Voor mij was het een heel fijne ervaring om bij Opera per Tutti te zingen. Leuke collega’s, leuk repertoire, een heel enthousiast publiek: wat wenst een zanger zich nog meer?

Ik vind het een geweldig concept. Dit zou in Nederland veel meer moeten gebeuren, vooral voor jonge zangers die net zijn afgestudeerd. Je kunt je als zanger op een prettige manier aan het publiek voorstellen.”

Gilbert den Broeder, pianist
,,Opera per Tutti is een avondje uit in feeststemming. Het publiek wordt op luchtige wijze meegenomen naar de fascinerende wereld van de opera, met repertoire dat bestaat uit de allerbekendste hoogtepunten en onbekende pareltjes uit de schatkamers van de opera.

Optreden bij Opera per Tutti is iedere keer weer een bloedstollend avontuur. Je hebt één repetitie met de voor die avond samengestelde groep zangers en moet dan voluit ervoor gaan. Als het dan weer lukt om het publiek te raken, geeft dat bijzonder veel voldoening.

Ik denk dat het een geweldige ervaring is voor de zowel uitvoerenden als het publiek. De zangers kunnen zich op een ongedwongen manier presenteren aan het publiek en het publiek maakt kennis met talentvolle zangers en pianisten, waarvan sommigen ondertussen al internationaal doorgebroken zijn.”

De concerten in de Vondelkerk in Amsterdam vinden plaats op iedere donderdagavond tot en met 16 december. In Utrecht is er iedere derde zondag van de maand een concert, tot en met 19 juni 2011. In Den Haag zijn er vooralsnog drie optredens gepland: 26 september, 27 februari en 1 mei. Zie voor meer informatie de website van Opera per Tutti.

Vorig artikel

109 liederen van 'Le miracle Fischer-Dieskau'

Volgend artikel

Sytse Buwalda schrijft eerste boek

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.