Buitenlands nieuwsNieuws

Dertien opera’s in nieuwe seizoen La Scala

Het beroemde Teatro alla Scala uit Milaan presenteert in seizoen 2011/2012 dertien opera’s, waarvan zeven nieuwe producties. Het seizoen wordt in december geopend met een nieuwe Don Giovanni-productie vol sterren.

Het Teatro alla Scala in Milaan.

De Don Giovanni komt van de hand van regisseur Robert Carsen en wordt gedirigeerd door afwisselend Daniel Barenboim en Karl-Heinz Steffens. Ook de rollen zijn dubbel bezet, met onder andere Ildebrando D’Arcangelo, Kwangchul Youn, Anna Netrebko, Giuseppe Filianoti, John Osborn, Elina Garanca, Barbara Frittoli, Bryn Terfel en Peter Mattei.

Ook de tweede productie van het seizoen is van Robert Carsen: Les contes d’Hoffmann van Offenbach. Ramon Vargas zingt daarin de hoofdrol.

De rest van het seizoen bevat stuk voor stuk bekende titels. Franco Zeffirelli’s Aida uit 1963 wordt in februari/maart 2012 hernomen. Later in het seizoen volgen nog twee Verdi-titels: Luisa Miller met onder andere Marcelo Álvarez, Leo Nucci en Elena Mosuc en Rigoletto met onder andere Vittorio Grigolo, Nino Machaidze en Zeljko Lucic.

Puccini is vertegenwoordigd met Tosca en La bohème. De Tosca-productie van Luc Bondy was eerder al in New York te zien. De productie van La bohème is een klassieker van wederom Franco Zeffirelli. In de cast zingen sterren als Piotr Beczala, Vittorio Grigolo, Anna Netrebko en Angela Gheorghiu.

Claus Guth regisseert een nieuwe Frau ohne Schatten in maart 2012. In dezelfde maand wordt Le nozze di Figaro van Mozart hernomen in een productie van Giorgio Strehler, met onder andere Ildebrando D’Arcangelo als Figaro en Dorothea Röschmann als gravin.

Richard Jones mag in mei/juni 2012 een nieuwe productie van Brittens Peter Grimes regisseren. John Mark Ainsley zingt daarin de hoofdrol, met verder namen als Christopher Purves, Felicity Palmer en John Graham-Hall in de cast.

Natalie Dessay zingt Massenets Manon in een productie van Laurent Pelly die vorig seizoen al in Londen te zien was. Fabio Luisi staat in die productie op de bok, Matthew Polenzani en Russell Braun zingen de mannelijke hoofdrollen.

In oktober/november 2012 zal de Belgische regisseur Guy Cassiers zijn enscenering van Wagners Ring des Nibelungen vervolgen met een productie van Siegfried. Daniel Barenboim staat dan weer voor het Scala-orkest. Lance Ryan zingt de titelrol.

De opera-academie van de Scala zal tot slot Donizetti’s bekende komedie Don Pasquale opvoeren, geregisseerd door Jonathan Miller.

Zie voor alle details van de nieuwe programmering de website van het Teatro alla Scala.

Vorig artikel

Capriccio met Fleming in bioscopen

Volgend artikel

Oper Frankfurt brengt Mozart in het Turks

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.