Binnenkort

Capriccio met Fleming in bioscopen

De Amerikaanse stersopraan Renée Fleming zingt zaterdag 23 april de hoofdrol in een live bioscoopuitzending van de opera Capriccio van Richard Strauss. De productie is van de Metropolitan Opera uit New York en wordt muzikaal geleid door Andrew Davis.

Capriccio is de tiende opera die de Metropolitan Opera dit seizoen live in bioscopen over de hele wereld uitzendt. De opera is de laatste die Richard Strauss schreef en ging in 1942 in München in wereldpremière.

Centraal in het werk staat de vraag: woorden of muziek, wat is belangrijker? Het is dus eigenlijk een opera over opera. Deze centrale vraag werkt Strauss uit aan de hand van het verhaal van een gravin die niet kan kiezen tussen de dichter Olivier en de componist Flamand.

De publiekstrekker in de productie van de Met is Renée Fleming, die de rol van de gravin zal zingen. Fleming is één van de populairste Amerikaanse operazangers en geniet internationaal een enorme reputatie. Het is de eerste keer dat de sopraan de Strauss-rol volledig zingt in New York, nadat ze eerder in een galaconcert al eens de finale had opgevoerd.

Fleming krijgt gezelschap van zangers als Joseph Kaiser (Flamand), Russell Braun (Olivier), Morten Frank Larsen (de graaf) en Sarah Connolly (de actrice Clairon, geliefde van de graaf).

De productie stamt uit 1998 en is gemaakt door regisseur John Cox. De decors en kostuums zijn opnieuw ontworpen door Robert Pedziola.

Op de bok staat de gerenommeerde dirigent Sir Andrew Davis. Zijn interpretatie werd onder meer door de New York Times geprezen na de première van de productie op 28 maart.

Capriccio wordt in verschillende bioscopen in Nederland uitgezonden. Daaronder diverse vestigingen van Pathé, Cinema de Kroon in Zwolle, CineMec in Ede en Foroxity in Limburg.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

Kinderopera Glass beleeft première

Volgend artikel

Dertien opera's in nieuwe seizoen La Scala

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Spen1992
    18 april 2011 at 18:08

    Ik ga erheen! Hoop wel dat het mn geld waard is. Maar Fleming en Strauss gaan heeeeeeeeel goed samen dus ik krijg er vast geen spijt van.