Buitenlands nieuwsNieuws

Canadese opera loopt als een tierelier

De Canadian Opera Company loopt sinds het drie jaar geleden een nieuw operahuis betrok als een tierelier. Voor het derde seizoen op rij was het huis gemiddeld voor 99 procent gevuld. Een knappe prestatie voor een operahuis op het noodlijdende Noord-Amerikaanse continent.

De succesvolle productie van La Bohème bij de Canadian Opera Company (foto: Michael Cooper).
De succesvolle productie van La Bohème bij de Canadian Opera Company (foto: Michael Cooper).

De Canadian Opera Company huist in Toronto en beschikt nu drie seizoenen over een nieuw operahuis. Kennelijk is er veel animo onder de Canadezen om dat huis regelmatig te bezoeken.

„Zelfs nu dit moeilijke economische klimaat ons onverwachte uitdagingen heeft gebracht, eindigde het seizoen op een bezetting van 99,7 procent van de capaciteit. Dat moet het hoogste zijn van alle operahuizen in Noord-Amerika”, stelt algemeen directeur Alexander Neef in een verklaring, aldus CBC News.

In het afgelopen seizoen bezochten ongeveer 132.000 mensen de 64 voorstellingen die in het operahuis plaatsvonden. De Canadian Opera Company speelde zeven producties op het hoofdpodium. Dat waren La Bohème, Don Giovanni, War and Peace, Fidelio, Rusalka, Simon Boccanegra en A Midsummer Night’s Dream. Met de kaartverkoop haalde het bedrijf bijna 14 miljoen dollar op.

Het is een opvallend succesverhaal gezien de zwarte berichtgeving die de afgelopen maanden het Noord-Amerikaanse operaleven ontsierde. Diverse operahuizen in de Verenigde Staten bleken financieel zwaar in de problemen te zitten en sommigen moesten zelfs hun deuren sleuten. Andere huizen schrapten producties van hun kalender om in leven te kunnen blijven.

Volgend seizoen viert het Canadese gezelschap haar zestigste verjaardag. Met een programmering met onder meer Madama Butterfly (de opening), Carmen en Otello.

Vorig artikel

Gouden Palm-winnaar regisseert Mozart

Volgend artikel

Ophelia is goed, maar geen opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.