AchtergrondNieuws

Rijke cd-boxen Henk Smit gepresenteerd

In de sfeervolle Vondelkerk in Amsterdam vond vrijdagmiddag 25 mei de presentatie plaats van de cd-boxen (2×3 cd’s) van de bijna twee jaar geleden overleden bas-bariton Henk Smit. Het was natuurlijk een mooi gekozen dag deze 25e mei, want Henk Smit zou 80 jaar geworden zijn. Lezer Hans van Verseveld doet verslag.

Bij zijn overlijden op 15 juli 2010 konden we nauwelijks vermoeden dat Henk Smit al 78 jaar was, omdat de zanger/acteur nog zo actief was. In 2006 zong hij op 74-jarige leeftijd nog een formidabele Zaccaria in Verdi’s Nabucco en zelf mocht ik als koorzanger aan die productie in de RAI meewerken en ervaren wat een grote zanger en aimabele man hij toch was.

Heel veel familie en vrienden waren op de uitnodiging van Martine Kox en Ans van Dam ingegaan om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de cd-boxen. De bijeenkomst werd geopend door zijn dochter Ellen Smit, gevolgd door een inleiding door Martine Kox en Ans van Dam, de twee belangrijkste vrouwen in het leven van Henk Smit.

De persoonlijke bijdragen van deze drie gaven een klein inkijkje in het privéleven van de zanger. Eigenlijk gaat ons dat niks aan, maar het was boeiend genoeg om te horen. Walter Knoeff, de producer die samen met de familie de cd-boxen heeft samengesteld, hield een korte inleiding op de videofragmenten uit Don Pasquale en Falstaff, die vervolgens vertoond werden. Later die middag verraste hij het talrijke publiek met de vertoning van de grote Varlaam-scène uit Boris Godoenov en tenslotte nog de finale eerste akte Tosca.

Een zeer grote zanger en acteur vooral te herkennen als Varlaam waren we bijna vergeten, maar na deze middag weten we dat we Henk Smit node missen en dat hij een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

Kaspar Jansen van NRC en collega/vriend Alexander Oliver leverden interessante, maar vooral ook komische bijdragen. Het verhaal van de leeftijdvermelding in een recensie werd Kaspar Jansen indertijd niet in dank afgenomen, want zo stelde Henk Smit: ‘Als men dat weet, dan word ik niet meer gevraagd’.

Mauricio Fernández prees Smit om z’n formidabele bijdragen als zanger in de ZaterdagMatinee en haalde terecht het voorbeeld van de uitvoering uit 1980 van Verdi’s Alzira aan, waar een volledige Nederlandse cast op het podium stond en die van deze ‘mislukte’ opera van Verdi een belcantospektakel maakten. Overigens deden de Nederlanders samen met Henk Smit dat ook in 1974 met die andere ‘mislukte’ opera van Verdi, Un Giorno di Regno.

Uit de archieven van Walter Knoeff en de familie zijn daar dus nu twee boxen met ieder drie cd’s samengesteld en het is heerlijk om te zien dat er twee flinke stukken uit die ‘mislukte’ opera’s op staan.

De cd’s zijn tot de rand toe gevuld met fragmenten uit de wel zeer rijke carrière van Henk Smit. Al z’n grote en bekende partijen staan er op, maar ook grote rariteiten als Vorst Igor, Tiefland, Orlando, Maestro di Capella, Liederen en dansen van de dood, Edgar, en nog veel meer.

Naar de winkel dus en halen die boxen, want u krijgt dan niet alleen Henk Smit, maar ook nog heel veel andere zangers op de koop toe!

Vorig artikel

Operadagen Rotterdam 2012 – Dag 3

Volgend artikel

Operadagen Rotterdam 2012 – Dag 4

De auteur

Hans van Verseveld

Hans van Verseveld

1 Reactie

  1. Pieter K. de Haan
    29 mei 2012 at 11:15

    Naar aanleiding van het overlijden van Henk Smit heb ik gesteld, dat men in 2006 hem en ons de rol van Zaccaria in “Nabucco” had moeten besparen. Dat neemt niet weg, dat ik vele malen erg heb genoten van zijn vroegere optredens, bv. als Simon Boccanegra, Blauwbaard, Falstaff, Don Pasquale en Alberich. Ik ben dan ook heel blij met het uitkomen van de CD-boxen, waarvan helaas nadere gegevens ontbreken en die ik op diverse websites van “de betere CD-zaken” (nog) niet heb kunnen vinden.