Buitenlands nieuwsNieuws

Extra locatie Royal Opera House onzeker

Het Royal Opera House uit Londen is al enige maanden bezig een extra vestiging in Manchester te krijgen, maar loopt nu tegen verzet aan van The Lowry, een kunstencomplex in de stad dat ook opera en ballet brengt.

De bedoeling van het bekende Londense operahuis is om in Manchester, in het Palace Theatre, een volwaardige nevenvestiging op te zetten, waar de nodige opera- en balletvoorstellingen gespeeld zullen worden.

Het operahuis kreeg daar al toestemming voor van het stadsbestuur, maar nu heeft The Lowry bezwaar gemaakt, berichten diverse Britse media. The Lowry bestaat al negen jaar en huist onder meer Opera North en het Birmingham Royal Ballet.

Het complex is bang dat het, als het Royal Opera House Manchester van de grond komt, ‘onacceptabel veel schade’ gaat ondervinden. Het zou dan gaan om een verlies van miljoenen.

„Het is slecht voor de stad, slecht voor de kunsten en slecht voor de belastingbetaler”, zei een woordvoerder van The Lowry.

The Lowry heeft in principe geen bezwaar tegen de komst van het ROH naar het noorden, maar dan zou de afdeling ballet van het operahuis haar voorstellingen in The Lowry moeten opvoeren, zodat er enigszins een balans ontstaat.

ROH liet echter weten dat het haar plannen gewoon door wil zetten.

Vorig artikel

Opera over de grens

Volgend artikel

In memoriam: Het kleinste operahuis ter wereld

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.