Nieuws

Mezzosopraan Mimi Aarden overleden

De Nederlandse mezzosopraan Mimi Aarden is afgelopen vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat bericht NTR Podium. Aarden debuteerde in 1948 als Carmen in Antwerpen. Daarna maakte ze tot 1970 internationaal carrière.

Mimi Aarden werd op 3 mei 1924 in Steenbergen geboren. Ze studeerde zang aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar debuutrol, Carmen in Georges Bizet gelijknamige opera, zou de rode draad door haar carrière worden, tot aan haar laatste voorstelling in 1970 toe, toen ze met Bizets rol afscheid nam in Tilburg.

Aarden zong naast Carmen vele rollen, waaronder Eboli in Don Carlos, Amneris in Aida, Ulrica in Un ballo in maschera en Marcellina in Le nozze di Figaro. Ze was in Nederland te zien bij onder meer de Utrechtse Opera, De Nederlandse Opera en het Holland Festival en was in Duitsland ensemblelid in Berlijn, Keulen en Hamburg. In die laatste plaats zong ze in 1960 in de wereldpremière van Der Prinz von Homburg van Hans Werner Henze.

In 1959 schreef een recensent van Het Parool over de mezzosopraan: “Wat Mimi Aarden liet horen, mag toch waarlijk wel met heel wat grootheden van buiten vergeleken worden. Neen, ik weet zeker dat ze menige internationale beroemdheid èn in zang èn in voordracht achter zich laat.”

Mimi Aarden werd 89 jaar.

Hieronder zingt Aarden de aria ‘Acerba voluttà, dolce tortura’ uit Adriana Lecouvreur:

Vorig artikel

Düsseldorfer Tannhäuser creëert grote rel

Volgend artikel

Rheinoper vervolgt Tannhäuser concertant

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. .erda
  9 mei 2013 at 01:28

  Mimi Aarden, mijn eerste Carmen, en ook Amneris, en Dahlila en Eboli en Ulrike… te veel om op te noemen. Mimi Aarden was een deel van mijn jeugd in wat toen nog de Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen heette. Mooie voorstellingen eind jaren 50 en begin 60. Ze hebben van mij voor altijd een operafan gemaakt! R.I.P.

 2. Remko
  9 mei 2013 at 08:53

  Oprechte deelneming aan de familie Aarden. Een hele grote dame, was zij. Gelukkig bestaat er een prachtige Herodiade met haar, door Malibran op CD uitgebracht, met de fantastische Andrea Guiot, gedirigeerd door Albert Wolff. Een van de levendigste en beste Massenet opnames die ik ken.

 3. chris horsmeier
  9 mei 2013 at 11:08

  Ja ik vind dit heel erg, weer eenj ster uit de oude glorie ned.opera tijd heengegaan .Samen met Anny Delorie en Cora canne -Meijer(gelukkig mnog onder ons) een der grootste alt/mezzo uit de jaren 60- 70..
  Ja ben blij dit te hebben mogen beleven de uitvoeringen van operab s met o.a gre brouwenstijn hun Aida en Don Carlos onvergetelijk .Ben blij dat ik van Mimi Aarden op cd heb de Adriana lecouvreur,inderdaad de Herodiade, La Dame Blanche, Le nozze di figaro de Marcellina. en dan nog ouderwets op cassette de Eboli haar grootste rol met o.a Maria van Dongen onder Carlo maria Giulini van de Matinee, laten we hopen da tdeze heel snel op cd uit komt nu daar is echt het wachten op. en ook zo vreemd dat er
  helemaal niets is van haar Carmen en Amneris.
  Breng eens uit van haar met Gre Brouwenstijun de Aida.