Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Seizoen Lyric Opera telt vele sterren

Chicago2 september 2009 Geen reacties

De Lyric Opera uit Chicago – één van de bekendste operahuizen in Amerika – heeft haar nieuwe seizoen bekendgemaakt. Op het programma staan acht opera’s, waarin de nodige sterren zullen optreden. Opvallend is de programmering van zowel Berlioz’ als Gounods Faust.

Voor The Damnation of Faust heeft de Lyric Opera Susan Graham, Paul Groves en John Relyea gestrikt.

Voor The Damnation of Faust heeft de Lyric Opera Susan Graham, Paul Groves en John Relyea gestrikt.

De Lyric Opera is een naam met faam in Amerika. En ook daarbuiten. Al in haar eerste seizoen was het goed voor een wereldprimeur: het operahuis kreeg de eer het Amerikaanse debuut van Maria Callas te huisvesten.

Sindsdien heeft het operahuis uit Chicago voortdurend wereldsterren aangetrokken, ondanks dat het seizoen geen enorm programma beslaat. Indrukwekkend is ook dat de voorstellingen van het operahuis tussen 1988 en 2001 een gemiddelde bezetting van 100 procent hadden.

In 2009/2010 hebben directeur William Mason en muzikaal leider Sir Andrew Davis acht producties op de kalender gezet. Het seizoen begint op 26 september met Tosca. Er wordt gewerkt met een dubbele bezetting, met zangers als Deborah Voigt (Tosca), Marco Berti (Cavaradossi), James Morris (Scarpia) en Lucio Gallo (Scarpia).

Opvallend is dat het operahuis zowel Faust van Gounod als The Damnation of Faust van Berlioz heeft geprogrammeerd. In de versie van Gounod zingen onder andere Piotr Beczala (Faust is een van zijn glansrollen) en Ana María Martínez (zij viel onlangs nog in de orkestbak van Glyndebourne). René Pape en Kyle Ketelsen delen de rol van Méphistophélès.

De Faust-versie van Berlioz is niet minder bezet, met het trio Susan Graham, Paul Groves en John Relyea.

De andere opera’s die op het toneel zullen verschijnen, zijn Ernani van Verdi, Katya Kabanova van Janacék (met Karita Mattila), The Merry Widow van Lehár, L’Elisir d’Amore van Donizetti en Le Nozze di Figaro van Mozart (met wederom Kyle Ketelsen, Danielle de Niese, Joyce DiDonato, Mariusz Kwiecien).

Meer informatie: www.lyricopera.org.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.