Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Sir George Christie overleden

8 mei 2014

door

Sir George Christie, veertig jaar lang de voorzitter van het Glyndebourne Festival, is woensdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat liet zijn zoon Gus Christie, die zijn vader opvolgde als ‘executive chairman’ van het bekende operafestival, in een mededeling weten.

George Christie kreeg in 2013 een Lifetime Achievement Award tijdens de International Opera Awards in Londen.

George Christie kreeg in 2013 een Lifetime Achievement Award tijdens de International Opera Awards in Londen.

George Christie (1934-2014) was de enige zoon van John Christie en Audrey Mildmay. In het jaar dat hij geboren werd organiseerden zijn ouders de eerste editie van het Glyndebourne Festival. In 1958 volgde George Christie zijn vader op als ‘chairman’. Hij was toen slechts 23 jaar oud.

Christie bleef voorzitter tot 1999. In die periode van ruim veertig jaar veranderde Christie de ‘family business’ in een wereldberoemd operafestival. In 1968 introduceerde hij de Glyndebourne Touring Opera, waarmee hij de producties van het festival ook op andere plekken in het land opvoerde, en in 1987 liet hij het oude theater waar zijn ouders mee begonnen waren afbreken en een volledig nieuw theater bouwen.

Naast zijn werk in Glyndebourne was George Christie bij vele andere artistieke besturen betrokken, waaronder de Arts Council England en de besturen van het London Philharmonic Orchestra en de London Sinfonietta. In 1984 werd Christie geridderd voor zijn werk in de muziekwereld.

Christie’s zoon Gus Christie nam in 2000 de rol van Glyndebourne-chairman over. In de mededeling over het overlijden van zijn vader schrijft hij: “Mijn vader zal herinnerd worden als een visionaire leider en een grootheid in de wereld van de kunsten in zijn land. (…) Hij is Glyndebourne’s gids geweest door de geschiedenis heen en we zullen het komende festival aan hem toewijden.”

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.