Nieuws

Encore!Magazine brengt operaspecial uit

In opdracht van de Universiteit van Utrecht hebben zes studenten een tijdschrift over opera gemaakt, opera!magazine. Het blad wordt als special van Encore!Magazine uitgebracht en is gericht op jongeren.

,,Wat je momenteel voor je neus hebt, is het eerste operakatern in E!M. Opera?!?! Ja, opera! Over opera bestaan veel vooroordelen en de beste manier om erachter te komen of die eigenlijk wel kloppen is natuurlijk: zelf naar een operavoorstelling gaan! Maar met de komende pagina’s heb je alvast gelegenheid om vanuit je luie stoel rond te snuffelen in de wereld die opera heet.”

Zo begint de inleiding van opera!magazine, een initiatief van zes (post-)masterstudenten Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Het is een blad dat jongeren kennis wil laten maken met een genre dat de meeste van hen niet kennen.

Het magazine begon als een soort experiment voor de cursus Repertoire en Programmering die de studenten in Utrecht volgden. Als eindopdracht kwamen ze op het idee een tijdschrift te maken. Omdat ze allemaal kort daarvoor naar After Life van De Nederlandse Opera waren geweest, was het onderwerp snel gekozen: opera.

Het blad wordt als special van Encore!Magazine (E!M) uitgebracht. De hoofdredacteur van het project, Martine Mussies, is tevens hoofdredacteur van dat jongerentijdschrift over klassieke muziek. E!M wordt op internet verspreid en ook in een oplage van 4700 op scholen gebruikt.

In opera!magazine staan interviews met onder andere Hein Mulders en Klaus Bertisch van DNO, er is informatie te vinden over Michel van der Aa en zijn opera After Life en er zijn artikelen als ‘misverstanden over opera’.

Het magazine is momenteel via de website van Martine Mussies te bekijken. Volgende week is het ook te downloaden van de website van Encore!Magazine.

Vorig artikel

Keenlyside zingt kleurrijke recital

Volgend artikel

Op reis met de Wiener Sängerknaben

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.