Buitenlands nieuwsNieuws

Vandenhouwe directeur Opera Vlaanderen

Jan Vandenhouwe (1979) volgt vanaf seizoen 2019/2010 Aviel Cahn op als artistiek directeur van Opera Vlaanderen. De musicoloog en operadramaturg is momenteel chef-dramaturg bij de Ruhrtriennale.

Jan Vandenhouwe. (© Stephan Glagla)

Vandenhouwe werd gegrepen door opera toen hij een voorstelling van Parsifal bezocht in Gent. Hij studeerde musicologie en cultuurmanagement aan de universiteiten van Leuven en Antwerpen en werkte daarna als operarecensent voor De Standaard. Hij assisteerde vervolgens Gerard Mortier bij de Opéra national de Paris en was artistiek coördinator van het Concertgebouw in Brugge.

Naast zijn werk als chef-dramaturg bij de Ruhrtriennale was hij de afgelopen jaren betrokken bij onder meer Così fan tutte bij de Opéra national de Paris, Salome bij De Nationale Opera en de wereldpremière van Brokeback Mountain bij het Teatro Real in Madrid.

“Met zijn drie theaters in twee steden, het eigen koor, kinderkoor en orkest en de steeds innigere band met Ballet Vlaanderen heeft Opera Vlaanderen een uniek profiel binnen de internationale operawereld, waardoor het zich een eigen identiteit kan geven naast de andere operahuizen in de regio”, stelt Vandenhouwe. “Opera Vlaanderen heeft alles om het kloppende artistieke hart te zijn van Vlaanderen én Europa.”

Vorig artikel

Gezellige zomeravond met Belgisch orkest

Volgend artikel

Nieuwe podcast: Studio Nibelheim

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.