Buitenlands nieuwsNieuws

Zesde Opera Awards uitgereikt in Londen

Onder anderen Vladimir Jurowski, Malin Byström, Piotr Beczala, Pretty Yende en de Bayerische Staatsoper ontvingen maandagavond in het London Coliseum een International Opera Award. De ‘opera-Oscars’ werden voor de zesde keer georganiseerd.

Malin Byström ontvangt haar Opera Award in de categorie ‘Female Singer’. (© Chris Christodoulou)

De Nederlandse genomineerden – Eva-Maria Westbroek in de categorie ‘Female Singer’ en de opname van Andriessens Theatre of the World in de categorie ‘Recording (Complete Opera)’ – visten achter het net. In hun categorieën streken respectievelijk sopraan Malin Byström en een opname van Berlioz’ Les Troyens met de eer.

Toch een beetje oranje was de winst van Deborah Warners productie van Billy Budd in de categorie ‘New Production’. In de voorstelling van het Teatro Real in Madrid zong de Nederlandse bariton Thomas Oliemans de rol van Redburn.

De Opera Awards werden uitgereikt tijdens een gala-avond in het Londen Coliseum, voor de derde keer op rij gepresenteerd door Petroc Trelawny. Een internationale jury onder voorzitterschap van muziekjournalist John Allison koos uit de ruim honderd finalisten 21 winnaars.

De prestigieuze Lifetime Achievement Award ging dit jaar naar de Spaanse mezzosopraan Teresa Berganza. In haar speech zei ze: “It is with great emotion that I receive this priceless prize on behalf of an entire generation, hoping we’ve accomplished our mission, and now leaving the spotlight for you all.”

Tenor Piotr Beczala won de categorie ‘Male Singer’ en de Zuid-Afrikaanse sopraan Pretty Yende kreeg de Readers’ Award, nadat meer dan 10.000 mensen de afgelopen weken op haar gestemd hadden.

De Bayerische Staatsoper uit München mag zich dit jaar het beste operahuis noemen, terwijl in de bak van het Teatro alla Scala in Milaan het beste orkest zit. Als beste koor werd MusicAeterna gehuldigd. Vladimir Jurowski ontving de Opera Award voor beste dirigent, Mariusz Treliński die voor beste regisseur.

Eén van de hoofddoelen van de Opera Awards is fondswerving voor talentontwikkeling. Verschillende jonge talenten traden dan ook op tijdens de gala-avond. Daarnaast kreeg regisseur Barbora Horáková Joly de prijs in de categorie ‘Newcomer’ en werd de Canadese mezzosopraan Wallis Giunta uitgeroepen tot beste jonge zanger.

Op zondag 15 april zendt BBC Radio 3 een compilatie van de uitreiking uit.

Zie voor meer informatie over de winnaars en de genomineerden de website van de International Opera Awards.

Vorig artikel

Prégardien zingt Schubert in Concertgebouw

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Carolyn, Tim en Jonas

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.