AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Carolyn, Tim en Jonas

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 136.

Carolyn auf Deutsch
De Britse sopraan Carolyn Sampson woonde tien jaar in Duitsland. Een gesprek over muziek in het Duits is voor haar geen probleem. Ze was een uur aan het woord, aangevuld met muziek, bij de Deutschlandfunk.

If you can stand the heat…
Componist Mark-Anthony Turnage – bekend van onder meer zijn opera Anna Nicole, waarin Eva-Maria Westbroek de hoofdrol zong – kreeg via Twitter ruzie met recensenten die geheel tegen de bedoeling het nieuwste stuk van Turnage, Coraline, niet de hemel in prezen.

#moiaussi
Bekentenis van Stéphane Degout.

Wie snijdt het vlees op zondag?
Hoe zit het eigenlijk met het vaderschapsverlof voor operavaders? Anthony Flaum is komende zomer veel van huis: hij zingt Tybalt bij Grange Park Opera en is Pinkerton tijdens het Iford Arts Festival.

Uitersten
Countertenor Tim Mead verliet onlangs ons land in de bittere kou, na de uitvoeringen van de Johannes Passion, maar komt terug als het warmer is. Hij staat de komende maanden in zowel Dido and Aeneas van Purcell als de uitvoering van Written on Skin van George Benjamin. Er komt een nieuwe Purcell-plaat aan.

Berlijn – Amsterdam
Wolfgang Ablinger-Sperrhacke is op vrijdag en dinsdag Klaus Narr in Amsterdam, en in het weekend Ritter Blaubart in Berlijn. De Oostenrijkse tenor pendelt komende weken tussen Gurre-Lieder bij De Nationale Opera en Blaubart bij de Komische Oper Berlin.

Award voor Thomas
Maandagavond werden in Londen de Opera Awards uitgereikt. Er was bij de genomineerden niet veel Nederlands aandeel, maar bariton Thomas Oliemans viel, samen met de cast en het team van de Billy Budd-productie van Deborah Warner voor het Teatro Real, in de prijzen. Binnenkort te zien in Rome.

Hier is een overzicht van alle winnaars van het awardgala in het Londense Coliseum.

Tenor Allan Clayton is zijn nuchtere ‘usual self’.

Wordt Jonas ooit Tristan?
De fans hunkeren, de tenor doet al een stukje en belooft over drie jaar klaar te zijn voor een complete uitvoering.

Waar is Marina?
Times-journalist Neil Fisher stelt een vraag die ons ook weleens door het hoofd gaat. Marina Poplavskaya zong ooit een bejubelde serie Violetta’s in Amsterdam en kwam in 2015 terug voor de herneming. We spraken haar toen net voor de première (lees het interview). Er leek niks aan de hand, maar al snel werd de sopraan vervangen in de productie.

De nieuwe kleren van Luca
Bariton Luca Pisaroni zingt Schubert en is ‘brand ambassador’ van het kledingmerk Via Luca. Een herenbloesje doet 295 dollar, nette schoenen kosten ruim over de 1.000 dollar, maar een paar ‘handpainted’ sneakers heb je al voor een lousy 495 dollar.

Van Horn wint award
Terwijl in Londen de Opera Awards werden uitgereikt, kwam uit New York het bericht dat bas-bariton Christian Van Horn de Richard Tucker Award krijgt toegekend.

Lenneke zong voor het Koninklijk Huis
Het jaarlijkse Koningsdagconcert is afgelopen maandag opgenomen in De Oosterpoort in Groningen. De avond stond in het teken van componist Leonard Bernstein. Sopraan Lenneke Ruiten zong zijn werk bij het Noord Nederlands Orkest.

Verlichting in 2018
De Saudi’s mogen binnenkort naar de bioscoop en zullen later ook naar een heuse opera kunnen.

Vorig artikel

Zesde Opera Awards uitgereikt in Londen

Volgend artikel

De Nationale Opera herneemt Gurre-Lieder

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.