Buitenlands nieuwsNieuws

Duitsers vinden La Traviata mooiste opera

La Traviata van Giuseppe Verdi is in Duitsland uitgeroepen tot mooiste opera aller tijden. Dat gebeurde op het afsluitende finalegala van een competitie die de televisiezenders ZDF, Classica en 3sat hadden georganiseerd op zaterdag 9 januari.

competitieduitslandDe competitie van de drie zenders – genaamd ‘Die schönste Oper aller Zeiten’ – was al zo’n driekwart jaar aan de gang. De zenders zonden in mei en juni 2009 een selectie van dertig opera’s uit, waarna het publiek kon laten weten welke titels volgens haar een plekje in de top tien verdienden.

In december werden de tien populairste werken nogmaals op de buis gebracht, maar dan in andere producties. Naast La Traviata ging het dan om overbekende titels als Carmen, Don Giovanni, La Bohème en Aida.

Om de uiteindelijke winnaar bekend te maken, organiseerden de zenders een groots gala afgelopen zaterdag. Sterren als Joseph Calleja, Mojca Erdmann, Ildebrando d’Arcangelo, René Jacobs en Edda Moser waren van de partij om aria’s te zingen met begeleiding van het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin onder leiding van Marco Armiliato. De zangers vertelden ook over hun eigen favoriete opera.

Ondertussen kon het publiek tot het laatste moment haar voorkeur laten weten, tot de gastheer en –dame van die avond – violist Daniel Hope en presentatrice Mirjam Weichselbaum – La Traviata als winnaar bekendmaakten.

,,La Traviata, dat is pure emotie, pure harstocht, puur drama”, zei Hope over de winnaar. ,,Mijn feliciaties. Ik vind het erg goed dat opera door dit programma veel aandacht heeft kunnen krijgen.”

Vorig artikel

Place de l’Opera viert eerste verjaardag

Volgend artikel

Opera-academie speelt Albert Herring

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.