Binnenkort

Opera-academie speelt Albert Herring

De Dutch National Opera Academy brengt binnenkort de kameropera Albert Herring van Benjamin Britten in productie in Den Haag. Studenten van de academie vervullen de rollen, Alexander Oliver regisseert en Jonathan Berman dirigeert.

DNOA-HerringDe Dutch National Opera Academy (DNOA) is een tweejarige masteropleiding voor zangers die met veel succes hun bachelor hebben afgesloten. De academie wordt gedragen door de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en is zeer internationale bezet.

Ieder seizoen presenteert DNOA twee operaproducties. Vorige seizoen werden L’Incoronazione di Poppea van Monteverdi en Così fan tutte van Mozart opgevoerd.

De eerste productie van dit seizoen is Albert Herring, een komische kameropera van Benjamin Britten, die in 1947 in première ging. Het gaat over het moederskindje Albert, die in het dorpje Loxborough woont.

Omdat het dorp geen enkel geschikt meisje kan vinden voor de rol van Meikoningin voor het jaarlijkse Meifeest, valt die eer Albert ten deel. Op de dag van het feest gieten Nancy en Sid, een stelletje dat Albert wel vaker pest, wat rum in het limonadeglas van de Meikoning. Die wordt daar nogal dronken van en besluit er ’s avonds met zijn prijzengeld vandoor te gaan.

De volgende morgen is het dorp in rep en roer. Ze denken zelfs dat Albert dood is, maar dan komt hij vrolijk aanlopen, bedankt het feestcomité voor de financiering van zijn nachtje uit en durft voor het eerst zijn moeder tegen te spreken. De verontwaardiging is groot.

Ter illustratie hieronder een fragment uit de opera, waarin de Nederlandse tenor Pascal Pittie de rol van Albert op zich neemt.

Alexander Oliver, artistiek leider van DNOA, neemt zelf de regie van de productie voor zijn rekening. Jonathan Berman leidt een ensemble van studenten van het Koninklijk Conservatorium.

De productie DNOA gaat op zondag 17 januari in première in de Kees van Baarenzaal van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna volgen tot en met 24 januari nog vier voorstellingen.

Op 21 januari zal de koningin de voorstelling bijwonen, ter gelegenheid van de viering van het 90-jarig bestaan van de Onderwijsraad. Zie voor meer informatie de website van het Conservatorium van Amsterdam.

Vorig artikel

Duitsers vinden La Traviata mooiste opera

Volgend artikel

Discografie: Tristan und Isolde

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.