Nieuws

Abbado en Muti plagen La Scala

Het Teatro alla Scala zoekt een nieuwe muzikaal directeur. Algemeen manager Stephane Lissner heeft daarom Claudio Abbado en Riccardo Muti gevraagd terug te keren. Maar dat verzoek is nogal ironisch door beide heren beantwoord.

De twee dirigenten hebben allebei al eens het muzikale leiderschap van het beroemde operahuis op hun schouders gehad. Abbado deed dat van 1968 tot 1968. Muti volgde hem op en vertrok in 2005. Zowel Abbado als Muti werd door het invloedrijke orkest weggestemd.

Het is daarom niet verwonderlijk dat de dirigenten niet al te positief reageren nu Lissner – met wie geen van beide gewerkt heeft – zijn interesse toont. Abbado reageerde in de krant Corriere della Sera dat hij wel gratis terug wilde komen, mits er 90.000 nieuwe bomen in Milaan geplant worden. Dat zou zijn twee miljoen gaan kosten. Een vrij onmogelijke eis, maar dat zal Abbado wel bekend zijn.

Muti deed zijn zegje in Il Giornale. „Meneer Lissner zegt dat hij me wil ontmoeten. Maar hij heeft me nooit benaderd. Geen telefoontjes, geen brieven. Ik ken hem niet.”

De Italiaan vervolgt: „Misschien heeft iemand hem verteld dat ik naar een iglo verhuisd ben… Maar ik denk dat hij echt wel weet dat ik niet ver weg woon. Ik ben vaak in Piacenza. Ik weet niet waar hij op wacht.”

Vorig artikel

Historie: Roemeense Opera Timisoara

Volgend artikel

Muziektheater Transparant presenteert surreële Purcell

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.