Nieuws

Berlijnse opera in ‘extreme’ geldnood

De berichten over noodlijdende operahuizen blijven aanhouden. De Deutsche Oper van Berlijn blijkt in ‘extreme’ geldnood te zitten, meldt de Berliner Zeitung. Ondanks een recordaantal bezoekers in 2008, schroeft het operahuis het aantal producties terug en heeft het twee premières laten vallen.

Volgens intendant Kirsten Harms is de financiële situatie bij de Berlijnse opera ‘dramatisch’. De instantie is ‘extreem ondergefinancierd’. Het operahuis heeft een tekort van 800.000 euro en loopt in 2009 volgens de intendant een miljoen euro aan sponsorinkomsten mis, omdat Volkswagen is afgehaakt als steunpilaar.

Het redmiddel waar men in Berlijn naar grijpt, is niet anders dan wat door de vele worstelende operahuizen in Amerika wordt gedaan: voorstellingen schrappen. De komende tijd zal de Deutsche Oper minder producties op de planken brengen. Er is zelfs een streep gezet door twee premières, waaronder Fidelio van Beethoven.

Dat mag op z’n zachtst gezegd jammer genoemd worden, want in 2008 bereikte het operahuis nu juist een recordaantal bezoekers, 262.000.

Vorig artikel

Bewerkte Purcell-opera mist vocale kracht

Volgend artikel

Slordige maar charmante Fledermaus

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.