BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Maria Fiselier zingt Flora in Berlijn

Maria Fiselier zingt vanaf 1 december de rol van Flora Bervoix in La traviata bij de Komische Oper Berlin. Sinds 2016 maakt ze deel uit van het ensemble van het Berlijnse operahuis. Na Flora volgen dit seizoen nog rollen in Die Zauberflöte, Rigoletto en Anatevka.

Maria Fiselier. (© Sarah Wijzenbeek)

Maria Fiselier is één van de meest talentvolle jonge Nederlandse zangers van dit moment. Door haar deelname aan het tv-programma Beste Zangers kreeg ze veel bekendheid, maar al daarvoor had ze in klassieke kring haar naam op de kaart gezet. Ze studeerde in Den Haag en bij de National Opera Studio in Londen, ze zong rollen in onder meer Genève, Brussel, Amsterdam en Dresden en ze bracht onder de titel To go into the unknown haar debuut-cd uit bij 7 Mountain Records.

Sinds 2016 vertoeft de mezzosopraan bij de Komische Oper Berlin, waar ze inmiddels flink wat rollen gezongen heeft, zoals Olga in Jevgeni Onjegin, Mercedes in Carmen en Maddalena in Rigoletto.

In Verdi’s beroemde opera La traviata zingt Fiselier binnenkort Flora, de vriendin van hoofdpersoon Violetta Valéry. Meestal regisseert intendant Barrie Kosky de producties van zijn eigen huis, maar deze titel wordt nieuw geënsceneerd door Nicolas Raab. Ainārs Rubiķis heeft de muzikale leiding en de hoofdrollen worden vertolkt door Natalya Pavlova, Ivan Magrì en Günter Papendell. Er zijn het hele seizoen door voorstellingen, de laatste op 4 juli 2020.

In nog een klassieker uit het repertoire, Die Zauberflöte, zingt Fiselier de rol van Zweite Dame. Deze productie is wel van de hand van Barrie Kosky, in samenwerking met Suzanne Andrade. Rubiķis dirigeert wederom. Er zijn tot en met 21 februari 2020 veel voorstellingen; Fiselier zingt in drie ervan.

Kosky’s productie van Rigoletto wordt dit seizoen hernomen, met Hera Hyesang Park als Gilda, Leonardo Capalbo als de hertog van Mantua en Nikoloz Lagvilava als Rigoletto. Fiselier krijgt een groot aantal rollen te zingen: de gravin van Ceprano, Maddalena, Giovanna en een page aan het hof. De productie is van 7 februari tot en met 21 maart te zien.

Musical maakt ook deel uit van het repertoire van de Komische Oper. Dit seizoen is onder meer Anatevka te zien, geregisseerd door Kosky zelf en gedirigeerd door de Nederlandse musicalspecialist Koen Schoots. Fiselier is Chava, de derde dochter van hoofdpersoon Tevje, vertolkt door Max Hopp. Er is van 28 februari tot en met 17 juni 2020 een groot aantal voorstellingen.

Zie voor meer informatie het profiel van Maria Fiselier op de website van de Komisch Oper Berlin.

Vorig artikel

Nikolovska en Sikich winnen IVC LiedDuo

Volgend artikel

Tritschler zingt Schubert in Concertgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.