AchtergrondBinnenkort

De operahuizen gaan weer open: Berlijn (1)

Het is met aanpassingen, inperkingen en voorbehouden, maar de grote operahuizen in Europa maken zich op voor een nieuw seizoen. We blikken vooruit op hun gewijzigde plannen. In deze aflevering: de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn.

In elk geval tot en met eind september mogen er niet meer dan 370 mensen in het auditorium van de Staatsoper Unter den Linden. (© Staatsoper Unter den Linden / Marcus Ebener)

De Staatsoper Unter den Linden heeft zijn komende seizoen stevig aangepast. Voor augustus en september is een alternatieve programmering gemaakt, die in het teken staat van het 450-jarige jubileum van de Staatskapelle Berlin. Vanaf 1 oktober ziet de agenda is weer enigszins normaal uit, al zijn een paar producties vervangen. De kaartverkoop voor het gros van de voorstellingen is nog niet gestart, maar bezoekers kunnen via een online formulier al wel reserveringen doorgeven.

Afgelopen seizoen moest de Staatsoper vanwege de coronacrisis maar liefst drie nieuwe producties schrappen: Moessorgsky’s Chovansjtsjina, Mozarts Idomeneo en Mozarts Così fan tutte. Alle drie de producties zouden komend seizoen als reprise terugkeren op het programma. Voor een reprise wordt echter veel minder tijd ingepland dan voor de première van een nieuwe productie. De reprises van Chovansjtsjina en Così fan tutte komen daardoor te vervallen. In plaats daarvan voert de Staatsoper respectievelijk Macbeth en Il barbiere di Siviglia uit. Idomeneo gaat in januari 2021 wel alsnog in première.

Aan het einde van het seizoen (3 juli 2021) heeft de Staatsoper een eenmalige uitvoering van Madama Butterfly toegevoegd, met Elena Stikhina in de titelrol.

De Staatsoper kan onder de huidige omstandigheden 370 mensen kwijt in zijn grote zaal. Uiteraard gelden er afstandsregels tijdens een bezoek. Mondkapjes zijn verplicht tot aan het plaatsnemen in de zaal. De garderobe en de gastronomische voorzieningen in het operahuis zijn geopend.

Het programma

Ariadne auf Naxos is de eerste operaproductie in het nieuwe seizoen van de Staatsoper (13 t/m 27 september). Strauss’ opera is te zien in een regie van Hans Neuenfels, met Thomas Guggeis op de bok en onder anderen Anna Samuil, Andreas Schager en Marina Prudenskaya in de cast. De Nederlandse tenor Linard Vrielink, vast verbonden aan de Staatsoper, zingt Scaramuccio.

De eerste nieuwe productie is Quartett van Luca Francesconi (3 t/m 18 oktober 2020). De opera ging in 2011 in de Scala in wereldpremière en is nu voor het eerst in een Duitse versie te horen. Daniel Barenboim dirigeert en Barbara Wysocka maakt de enscenering. Mojca Erdmann en de Nederlandse bariton Thomas Oliemans vertolken de twee solorollen.

In het kader van de Barocktage 2020 wordt Mitridate, Re di Ponto uitgevoerd (13 t/m 28 november 2020). De opera van Mozart krijgt een nieuwe regie van Satoshi Miyagi. Marc Minkowski dirigeert. In de cast onder anderen Pene Pati, Elsa Dreisig en Anna Prohaska.

Wagners Lohengrin is te zien in een nieuwe enscenering van Calixto Bieito (13 december 2020 t/m 2 januari 2021). Roberto Alagna zingt de titelrol, naast Sonya Yoncheva als Elsa en René Pape als Heinrich der Vogler. Matthias Pintscher dirigeert.

De Nederlandse tenor Linard Vrielink zingt in meerdere producties een rol. Zo is hij Arbace in een nieuwe productie van Idomeneo. (© Jeremy Philip Knowles)

Sir David McVicar had op 22 maart al zijn nieuwe interpretatie van Idomeneo willen presenteren, maar moet tot 15 januari 2021 wachten. In plaats van Simon Rattle staat Louis Langrée op de bok. Ook de cast is enigszins aangepast, met Andrew Staples als Idomeneo, Lea Desandre als Idamante, Victoria Randem als Ilia en Olga Peretyatko als Elettra. Linard Vrielink zingt de rol van Arbace.

Voor kinderen vanaf 6 jaar is er de ‘instrumentale komedie’ Pinocchios Abenteuer, gecomponeerd door Lucia Ronchetti en geschreven door Carlo Collodi. Sarah Aristidou en Hanna Herfurtner zingen afwisselend de sopraanpartij in het stuk. Er zijn van 17 januari tot en met 6 februari 2021 een groot aantal voorstellingen.

Damiano Michieletto maakt een nieuwe productie van Jenůfa van Janáček (14 t/m 27 februari 2021). Simon Rattle dirigeert, met Hanna Schwarz, Stuart Skelton, Evelyn Herlitzius en Camilla Nylund in de hoofdrollen.

In het kader van de Festtage 2021 wordt Mozarts bekende komedie Le nozze di Figaro opgevoerd (27 maart t/m 4 april 2021). De nieuwe regie is van Vincent Huguet. Daniel Barenboim dirigeert. Gyula Orendt, Elsa Dreisig en Nadine Sierra zijn een paar van de bekende namen in de cast. De beroemde veteranen Waltraud Meier en Siegfried Jerusalem zingen Marcellina en Don Curzio.

De kameropera Thomas van Georg Friedrich Haas uit 2013 wordt opgevoerd in een nieuwe regie van Barbora Horáková Joly (16 t/m 30 april 2021). Leden van de operastudio van de Staatsoper vullen de rollen in. De uitvoeringen vinden plaats in de Alter Orchesterprobensaal.

De laatste première van het seizoen is La fanciulla del West (13 juni t/m 4 juli 2021). Met Antonio Pappano voor het orkest en Lydia Steier als regisseur zingen Anja Kampe, Yusif Eyvazov en Michael Volle de hoofdrollen in Puccini’s opera over het Wilde Westen.

Naast deze premières brengt de Staatsoper een groot aantal reprises. Harry Kupfers producties van Macbeth en Fidelio zijn te zien, Olga Peretyatko zingt Leïla in Les pêcheurs de perles, Bejun Mehta vertolkt de titelrol in Orfeo ed Euridice, Angel Blue zingt Tosca, Aida Garifullina en Dmitry Korchak zijn het liefdespaar in La bohème, Elsa Dreisig vertolkt Violetta in La traviata en de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek zingt Marie in Wozzeck, om een paar opvallers te noemen.

Zie voor alle details van het seizoen de website van de Staatsoper Unter den Linden.

Vorig artikel

Opera in de media: week 33 van 2020

Volgend artikel

De opera-agenda vult zich weer

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.