AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuws

Opera in Europa: seizoen 2019/2020

Het ene na het andere grote Europese operahuis onthult zijn plannen voor het nieuwe seizoen. Voor operaliefhebbers die graag reizen zet Place de l’Opera per grote operastad een paar highlights op een rij. Nu ook met het programma van het Teatro alla Scala!

In dit overzicht is gekozen voor drie hoogtepunten per operahuis (producties die extra opvallen in het gehele aanbod van het gezelschap), met daaronder een lijstje korte tips en een link naar de webpagina waar het hele aanbod te doorzoeken is.

Sommige grote Europese huizen, zoals het Royal Opera House en het Teatro alla Scala, hebben hun nieuwe seizoen nog niet bekendgemaakt. Zodra ze hun plannen onthullen, vullen we ons overzicht aan.

Berlijn


Staatsoper Unter den Linden

De Staatsoper biedt meer dan 300 voorstellingen van 7 nieuwe en 28 oude producties. Er is een serie LINDEN 21, met onder meer twee wereldpremières, er zijn de BAROCKTAGE (1 t/m 10 november 2019) en er zijn de FESTTAGE (4 t/m 12 april 2020).

1 Tijdens de FESTTAGE in april 2020 wordt een nieuwe Mozart/Da Ponte-cyclus afgetrapt. De Franse regisseur Vincent Huguet geeft zijn visie op Così fan tutte, met muziekdirecteur Daniel Barenboim op de bok en in de cast onder anderen Elsa Dreisig, Marianne Crebassa, Ferruccio Furlanetto en Barbara Frittoli. Tijdens de FESTTAGE 2021 en 2022 worden de andere delen van de trilogie gepresenteerd. Tegelijk zijn komend seizoen nog oude producties van Don Giovanni en Le nozze di Figaro te zien.

2 De Argentijnse, Oscar-genomineerde filmregisseur Damián Szifron maakt in november 2019 een nieuwe productie van Samson et Dalila. De hoofdrollen in de opera van Saint-Saëns worden vertolkt door Brandon Jovanovich en Elīna Garanča. Barenboim dirigeert.

3 René Jacobs en Romeo Castellucci brengen hun productie van Scarlatti’s Il primo omicidio (dit seizoen in Parijs en Amsterdam te zien) naar Berlijn, met onder anderen de Nederlandse mezzo Olivia Vermeulen in de cast (november 2019).

Verder:

 • René Pape debuteert als John Falstaff in Die lustigen Weiber von Windsor (oktober 2019). In februari 2020 maakt de Duitse bas tevens zijn roldebuut als Baron Ochs in Der Rosenkavalier.
 • Daniel Barenboim dirigeert twee keer de volledige Ring des Nibelungen in de regie van Guy Cassiers (september 2019).
 • Anna Prohaska en Olga Peretyatko maken roldebuten in een nieuwe productie van Idomeneo (maart 2020), geregisseerd door David McVicar en gedirigeerd door Simon Rattle.
 • Sterzangers als Angela Gheorghiu, Philippe Jaroussky en Renée Fleming geven liedrecitals in de grote zaal van de Staatsoper.

Volledige seizoensprogrammering Staatsoper Unter den Linden.

Deutsche Oper Berlin

De Deutsche Oper is goed voor 6 scenische en 3 concertante premières en 32 producties uit het repertoire.

1 Het seizoen opent op 4 en 7 september met concertante uitvoeringen van Adriana Lecouvreur, met het glamoureuze duo/echtpaar Anna Netrebko en Yusif Eyvazov in de hoofdrollen.

2 De Meyerbeer-cyclus van het huis wordt in maart 2020 voortgezet met een concertante uitvoering van Dinorah ou Le Pardon de Ploërmel. Enrique Mazzola dirigeert, in de cast onder anderen Sabine Devieilhe. Les Huguenots en Le Prophète keren terug voor reprises.

3 Aan het einde van het seizoen begint de Deutsche Oper een nieuwe Ring-cyclus. Stefan Herheim gaat Wagners magnum opus in zijn geheel regisseren. In juni 2020 wordt Das Rheingold gepresenteerd.

Verder:

 • Eva-Maria Westbroek zingt Santuzza in Cavalleria rusticana, naast Roberto Alagna als Turiddu (september 2019). Mascagni’s werk wordt gecombineerd met Pagliacci.
 • Ermonela Jaho laat haar veelgeprezen vertolking van Cio-Cio-San in Madama Butterfly zien (november 2019/mei 2020).
 • Sondra Radvanovsky zingt de titelrol in Aida (maart/april 2020). De sopraan is ook hoofdrolspeelster in een nieuwe productie van Pique Dame (mei 2020).
 • Met zangers als Patrizia Ciofi en Dietrich Henschel in de cast wordt de nieuwe opera Heart Chamber van Chaya Czernowin in wereldpremière gebracht (november/december 2019). Claus Guth regisseert.
 • Ian Bostridge zingt Gustav von Aschenbach in Death in Venice van Britten (november/december 2019).
 • Stephen Gould en Nina Stemme zijn Tristan en Isolde in Wagners gelijknamige opera (december 2019/mei 2020).

Volledige seizoensprogrammering Deutsche Oper Berlin.

München

Bayerische Staatsoper

De Bayerische Staatsoper brengt onder de seizoenstitel KILL YOUR DARLINGS 8 premières en maar liefst 36 reprises.

1 Korngolds meesterwerk Die tote Stadt is te zien in een nieuwe productie van Simon Stone, met topzangers Jonas Kaufmann en Marlis Petersen in de hoofdrollen (november/december 2019). Kirill Petrenko dirigeert.

2 Dirigent Michele Mariotti en regisseur Johannes Erath wagen zich aan Verdi’s onbekende opera I Masnadieri (maart 2020). De cast van de nieuwe productie bestaat uit onder anderen Charles Castronovo en Diana Damrau (één keer afgewisseld door Carmen Giannattasio).

3 Regisseur en ontwerper Marina Abramović presenteert een gloednieuwe voorstelling: 7 Deaths of Maria Callas. De productie draait om zeven sterfscènes uit opera’s die van groot belang waren in Callas’ carrière. De Servische componist Marko Nikodijevic componeert nieuwe muziek, die fragmenten uit bestaande opera’s van Bizet, Donizetti, Puccini en Verdi verbindt. Abramović acteert zelf in de voorstelling, samen met de beroemde acteur Willem Dafoe.

Verder:

 • Tenor Levy Sekgapane, winnaar van het Belvedere in 2015, zingt twee van Rossini’s beroemdste rollen: Don Ramiro in La Cenerentola (februari/maart 2020) en graaf Almaviva in Il barbiere di Siviglia (april 2020).
 • Verdi’s Don Carlo wordt hernomen met een groot aantal sterren in de cast, onder wie Ildar Abdrazakov, Charles Castronovo, Ludovic Tézier, Günther Groissböck, Anja Harteros en Elīna Garanča (april/mei 2020).
 • De Nederlandse bariton Tim Kuypers, voormalig lid van de operastudio in München, zingt Marullo in Rigoletto (november 2019) en Sonora in La fanciulla del West (mei 2020).
 • Sir Bryn Terfel zingt de Holländer in Wagners Fliegende Holländer (april 2020).
 • Plácido Domingo zingt de titelrol in Verdi’s Nabucco (juli 2020). Hij zingt ook Giorgio Germont in La traviata (juni/juli 2020).
 • Anna Netrebko zingt driemaal de titelrol in Turandot van Puccini (januari/februari 2020).
 • Erwin Schrott en Luca Pisaroni zijn Don Giovanni en Leporello in Mozarts opera over de vrouwenverslinder (april/mei 2020).

Volledige seizoensprogrammering Bayerische Staatsoper.

Wenen

Wiener Staatsoper

Het nieuwe seizoen van de Wiener Staatsoper is vers van de pers. Op het programma 223 voorstellingen van 58 verschillende opera’s. 6 producties zijn nieuw.

1 Leonore, de oerversie van Beethovens enige opera Fidelio, is te zien in een nieuwe enscenering van Amélie Niermeyer, met Tomáš Netopil op de bok en in de cast onder anderen Jennifer Davis, Benjamin Bruns, Thomas Johannes Mayer en Chen Reiss (februari 2020).

2 Simone Young dirigeert een nieuwe productie van Benjamin Brittens A Midsummer Night’s Dream, met in de cast bekende namen als Lawrence Zazzo, Erin Morley en Benjamin Hulett (oktober 2019).

3 De Ring-productie van Sven-Eric Bechtolf wordt in maart 2020 één keer in zijn geheel opgevoerd, met Adam Fischer op de bok en onder anderen Tomasz Konieczny, Sophie Koch, Ain Anger, Nina Stemme, Stephen Gould en Waltraud Meier in de cast.

Verder:

 • Plácido Domingo zingt de titelrol in Macbeth van Verdi, naast Tatiana Serjan als Lady Macbeth en Ryan Speedo Green als Banquo (oktober/november 2019).
 • Topzangers Joseph Calleja en Bryn Terfel staan tegenover elkaar in Puccini’s klassieker Tosca (november/december 2019).
 • Elena Pankratova en Roberto Alagna vormen het beroemde liefdespaar in Turandot van Puccini (februari/maart 2020).
 • Dirigent Hartmut Haenchen maakt zijn debuut bij de Wiener Staatsoper in een productie van Parsifal, met onder anderen Stuart Skelton, René Pape en Matthias Goerne in de cast.
 • Juan Diego Flórez zingt de veeleisende rol van Arnold in Guillaume Tell van Rossini, met Olga Peretyatko als Mathilde en Christopher Maltman als Tell (april/mei 2020).
 • Sondra Radvanovsky zingt Aida, met Ekaterina Gubanova als Amneris en Yusif Eyvazov als Radames (juni 2020).

Volledige seizoensprogrammering Wiener Staatsoper.

Zürich

Opernhaus Zürich

In de grote zaal van het Opernhaus Zürich staan komend seizoen maar liefst 9 nieuwe producties op het programma, plus 17 reprises. Verder presenteert de operastudio van het huis een nieuwe productie in Theater Winterthur. Er zijn ook 7 liedrecitals met grote namen.

1 Glucks opera Iphigénie en Tauride is te zien in een nieuwe regie van Andreas Homoki, met Gianluca Capuano op de bok en in de cast onder anderen Cecilia Bartoli als Iphigénie, Stéphane Degout als Oreste, Frédéric Antoun als Pylade en Jean-François Lapointe als Thoas (februari 2020).

2 De beroemde tenor Juan Diego Flórez maakt zijn roldebuut als Rodolfo in Puccini’s klassieker La bohème (maart 2020). Zijn Mimì is Ruzan Mantashyan. De productie is een herneming van een enscenering van Ole Anders Tandberg, met Marco Armiliato als dirigent.

3 Op 24 mei 2020 brengt het Opernhaus de nieuwe opera Girl with a Pearl Earring in wereldpremière. Het werk van Stefan Wirth wordt gedirigeerd door Peter Rundel en geënsceneerd door Ted Huffman. In de cast bekende zangers als Thomas Hampson, Laura Aikin, Felicity Palmer en de Nederlandse alt Helena Rasker.

Verder:

 • Tenor Piotr Beczala zingt de titelrol in Lohengrin van Wagner, met Elza van den Heever als Elsa, Anna Smirnova als Ortrud en Kwangchul Youn als Heinrich (juni/juli 2020).
 • Verdi’s minder vaak uitgevoerde I vespri siciliani is te zien in een nieuwe productie van Calixto Bieito (juni/juli 2020). Fabio Luisi dirigeert, in de hoofdrollen zingen Maria Agresta, Quinn Kelsey, Alexander Vinogradov en Bryan Hymel.
 • Plácido Domingo zingt eenmaal de titelrol in Nabucco (13 oktober 2019), in een productie van Andreas Homoki en onder leiding van Fabio Luisi.
 • Cecilia Bartoli en Javier Camarena vormen het liefdespaar in La Cenerentola van Rossini (december 2019/januari 2020). Alessandro Corbelli zingt Don Magnifico, zijn paraderol.
 • Onder anderen Angela Gheorghiu, Pretty Yende, Krassimira Stoyanova en Benjamin Bernheim zijn te horen in de serie ‘Liederabende’ van het operahuis in Zürich.

Volledige seizoensprogrammering Opernhaus Zürich.

Parijs

Opéra national de Paris

De Parijse opera brengt 23 operaproducties, waarvan 6 nieuwe, uitgevoerd in de Opéra Bastille (16 producties) en het Palais Garnier aan de Place de l’Opéra (7 producties).

1 Net als de Deutsche Oper Berlin lanceert de Parijse opera tegen het einde van het seizoen een nieuwe Ring-cyclus. De zowel geroemde als gevreesde regisseur Calixto Bieito verzorgt de regie, chef Philippe Jordan staat op de bok. Das Rheingold (april 2020) wordt gezongen door onder anderen Iain Paterson, Ekaterina Gubanova en Gerhard Siegel. In mei 2020 volgt Die Walküre, met Eva-Maria Westbroek als Sieglinde en Jonas Kaufmann als Siegmund. Siegfried en Götterdämmerung gaan in seizoen 2020/2021 in première, maar zijn al wel gepresenteerd.

2 Alexander Borodins opera Prins Igor wordt in het zonnetje gezet met een nieuwe productie van Barrie Kosky (november/december 2019). Evgeny Nikitin zingt de titelrol, naast onder anderen Anita Rachvelishvili (Kontchakovna).

3 Bellini’s belcanto-opera Il pirata wordt tweemaal concertante uitgevoerd in het Palais Garnier, met onder anderen Sondra Radvanovsky, Michael Spyres en Ludovic Tézier (december 2019).

Verder:

 • Aribert Reimanns opera Lear wordt hernomen in de regie van Calixto Bieito. Bo Skovhus zingt de titelrol (november/december 2019).
 • Sopraan Lisette Oropesa zingt de rol van Rosina in Il barbiere di Siviglia (januari/februari 2020).
 • Luca Pisaroni zingt Don Giovanni in Mozarts gelijknamige opera, geregisseerd door Ivo van Hove en gedirigeerd door Philippe Jordan (maart/april 2020).
 • Anna Netrebko zingt de titelrol in Adriana Lecouvreur, met echtgenoot Yusif Eyvazov als Maurizio (april/mei 2020).
 • René Pape zingt Boris Godoenov in de gelijknamige opera van Moessorgski (mei/juni 2020).

Volledige seizoensprogrammering Opéra national de Paris.

Londen

Royal Opera House

Het Royal Opera House (ROH) brengt in 2019/2020 dertien nieuwe producties, waaronder twee wereldpremières.

1 De Royal Opera boekte dit jaar veel succes met Händels Berenice en brengt komend seizoen meer Händel-opera’s: op het grote toneel een nieuwe productie van Agrippina (september/oktober 2019), van de hand van Barrie Kosky en met onder anderen Joyce DiDonato, Franco Fagioli en Iestyn Davies in de cast, en op het kleinere toneel van het Linbury Theatre een nieuwe productie van Susanna, verzorgd door het Jette Parker Young Artists Programme.

2 Jules Maxwell tekent voor één van de twee wereldpremières: The Lost Thing (december 2019/januari 2020), gebaseerd op een boek van Shaun Tan. De nieuwe opera is een samenwerking met Candoco Dance Company en wordt uitgevoerd door een cast van zangers, dansers en musici met en zonder een beperking.

3 Beethovens enige opera Fidelio krijgt een nieuwe productie (maart 2020). Tobias Kratzer, bekend van Les contes d’Hoffmann in Amsterdam en komende zomer verantwoordelijk voor een nieuwe Tannhäuser in Bayreuth, tekent voor de regie. Net als in Bayreuth werkt Kratzer samen met rising star Lise Davidsen. De sopraan zingt de titelrol, haar eerste hoofdrol in Londen. De beroemde tenor Jonas Kaufmann is Florestan.

Verder:

 • Erwin Schrott is Don Giovanni in Mozarts gelijknamige opera (september/oktober 2019).
 • Bryn Terfel zingt de titelrol in Don Pasquale, met Olga Peretyatko als de vrouwelijke hoofdrolspeler (oktober/november 2019).
 • Mark Padmore is Gustav von Aschenbach in een nieuwe productie van Death in Venice, geregisseerd door David McVicar (november/december 2019).
 • Claus Guth regisseert een nieuwe productie van Jenufa (maart/april 2020), met onder anderen Asmik Grigorian en Karita Mattila in de cast.
 • Tenor Michael Fabiano waagt zich aan de zware titelrol in Verdi’s Don Carlo (juni/juli 2020).
 • In een reprise van Jonathan Kents Tosca (mei/juni 2020) zingen Kristine Opolais, Angela Gheorghiu en Anna Netrebko afwisselend de titelrol.

Volledige seizoensprogrammering Royal Opera House.

English National Opera

De English National Opera (ENO) investeert flink in nieuwe producties komend seizoen: 7 in totaal, met daarnaast 3 reprises.

1 De mythe van Orpheus speelt een grote rol in het ENO-seizoen. Vier producties zijn aan het verhaal gewijd: Glucks Orpheus and Eurydice, Offenbachs Orpheus in the Underworld, The Mask of Orpheus van Birtwistle en Orphée van Philip Glass.

2 Verdi’s niet vaak opgevoerde opera Luisa Miller is te zien in een nieuwe productie van Barbora Horáková, met Alex Joel als dirigent, Elizabeth Llewellyn als Luisa en Christine Rice als Frederica (februari/maart 2020).

3 De Nederlandse dirigent Antony Hermus leidt een nieuwe productie van Rusalka, geregisseerd door Tatjana Gürbaca (maart/april 2020). Corinne Winters zingt de titelrol, Patricia Petibon is de heks.

Volledige seizoensprogrammering English National Opera.

Barcelona

Gran Teatre del Liceu

Het Liceu brengt 10 producties.

1 Een Spaanse ervaring in een Spaanse operastad: het Liceu brengt de zarzuela Doña Francisquita in een productie van Lluís Pasqual (november 2019). María José Moreno is Francisquita, Celso Albelo zingt Fernando en Carlos Chausson vertolkt Don Matías.

2 Wagners achterkleindochter Katharina Wagner maakt haar Liceu-debuut met een nieuwe productie van Lohengrin (maart/april 2020). In de titelrol Klaus Florian Vogt, met verder onder anderen Günther Groissböck, Erin Wall en Evelyn Herlitzius in de cast.

3 In 1945 ontwierp de Catalaanse artiest Josep Mestres Cabanes een “hyperrealistische” productie van Verdi’s grootse drama Aida. Regisseur Thomas Guthrie zet de klassieker weer op het toneel (januari/februari 2020). Angela Meade en Anna Pirozzi delen de titelrol, Yonghoon Lee en Luciano Ganci zijn afwisselend Radames en Clémentine Margaine en Judit Kutasi rouleren als Amneris.

Verder:

 • Roberto Alagna zingt zowel Turiddu als Canio in de double bill Cavalleria rusticana / Pagliacci (december 2019).
 • Joyce DiDonato zingt de titelrol in Rossini’s Semiramide (april/mei 2020). Levy Sekgapane zingt Idreno, Paolo Arrivabeni dirigeert.

Volledige seizoensprogrammering Gran Teatre del Liceu.

Milaan

Teatro alla Scala

Anders dan de meeste operahuizen begint het Teatro alla Scala zijn seizoen pas aan het einde van het kalenderjaar, tijdens een chique openingsavond op 7 december. Je kunt dus nog maar nipt spreken van seizoen 2019/2020, de meeste producties staan in 2020 gepland.

Het nieuwe programma, dat eind mei werd gepresenteerd, bevat vijftien producties, met veel aandacht voor het ijzeren repertoire, maar ook een paar minder vaak uitgevoerde werken, zoals L’amore dei tre re van Montemezzi, Fedora van Giordano en La Gioconda van Ponchielli.

1 De opening van een nieuw Scala-seizoen betekent: bekend werk, grote namen. Superster Anna Netrebko zingt de titelrol in Puccini’s klassieker Tosca (december 2019/januari 2020), naast onder anderen Luca Salsi als Scarpia. De tenor die Cavaradossi op zich zal nemen, is nog niet bekend. Riccardo Chailly dirigeert, Davide Livermore regisseert.

2 Het Catalaanse theatercollectief La Fura dels Baus is tweemaal te gast in Milaan: eerst voor een reprise van Tannhäuser, daarna voor een nieuwe productie van L’amore dei tre re van Italo Montemezzi (mei/juni 2020). Carlo Rizzi dirigeert het onbekende werk, in de cast onder anderen Ferluccio Furlanetto en Roberto Frontali.

3 Barok komt ook aan bod in het nieuwe Scala-seizoen. Robert Carsen maakt een nieuwe productie van Händels opera Semele (oktober 2020), met Gianluca Capuano op de bok en de vier topzangers Ian Bostridge, Cecilia Bartoli, Max Emanuel Cencic en Sara Mingardo in de solorollen.

Verder:

 • Diana Damrau en Vittorio Grigolo vormen het liefdespaar in Roméo et Juliette (januari/februari 2020).
 • Malin Byström zingt onder leiding van Riccardo Chailly de titelrol in Salome (maart 2020).
 • Patricia Petibon zingt Mélisande in Debussy’s opera Pelléas et Mélisande, in een nieuwe productie van Matthias Hartmann (april 2020).
 • Sonya Yoncheva zingt de hoofdrol in Fedora, met Roberto Alagna als graaf Loris Ipanov (juni 2020).
 • La traviata keert terug op het programma met veel sterren in de cast: Marina Rebeka en Angel Blue afwisselend in de titelrol, Leo Nucci, Plácido Domingo en George Petean afwisselend in de rol van Giorgio Germont (juli tot november 2020).
 • Camilla Nylund zingt twee hoofdrollen in een bijzondere double bill: Erwartung van Schönberg en Intolleranza 1960 van Luigi Nono (oktober/november 2020).

Volledige seizoensprogrammering Teatro alla Scala.

Vorig artikel

De Munt besluit seizoen met Tsaar Saltan

Volgend artikel

Py's handelsmerk matcht Pelléas et Mélisande

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.