BinnenkortNieuws

Staatsoper Berlin streamt producties

Steeds meer operahuizen bieden hun producties als stream aan. De Staatsoper Unter den Linden is begonnen aan een lange serie opera’s, balletten en concerten. Elke dag om 12.00 uur komt een productie online. De stream blijft 24 uur on demand beschikbaar.

Het auditorium van de Staatsoper Unter den Linden blijft voorlopig leeg, maar digitaal laat het huis volop van zich horen. (© Staatsoper Unter den Linden / Marcus Ebener)

Dat een gesloten operahuis, waar de zaal leegt blijft en de kantoormedewerkers noodgedwongen vanuit huis werken, toch opera kan aanbieden, blijkt deze dagen. Onder meer de Metropolitan Opera in New York is begonnen aan een serie streams en ook Berlijn voegt zich in die rij. Het huis aan de Berlijnse boulevard Unter den Linden ontvangt in normale tijden topsolisten, die onder muzikale leiding van vermaarde dirigenten in ensceneringen van dito regisseurs op de bühne staan. Veel opnamen van recente producties zijn de komende tijd te zien.

Op woensdag 18 maart staat Tristan und Isolde van Wagner op het programma. De productie uit begin 2018 werd gedirigeerd door Daniel Barenboim, de regie was van Dmitri Tcherniakov en Martin Wright studeerde het koor in. Barenboim dirigeerde in zijn loopbaan zes nieuwe producties van Tristan und Isolde, waarvan twee in Bayreuth. Dit was zijn derde voor het Berlinse staatsoperahuis. In de hoofdrollen zongen Andreas Schager, Anja Kampe en Stephen Milling. Er is Nederlandse inbreng van tenor Linard Vrielink als Stimme eines jungen Seemanns en Hirte.

Intendant Matthias Schulz presenteerde het video-initiatief zelf in een video op Twitter:

De komende dagen kunt u op de website van de Staatsoper Berlin kijken naar:

Carmen (G. Bizet)
Donderdag 19 maart vanaf 12.00 u.
Dirigent: Daniel Barenboim
Regisseur: Martin Kušej
Solisten: Anita Rachvelishvili, Michael Fabiano, Lucio Gallo e.a.

Medea (L. Cherubini)
Vrijdag 20 maart vanaf 12.00 u.
Dirigent: Daniel Barenboim
Regisseur: Andrea Breth
Solisten: Sonya Yoncheva, Charles Castronovo, Elsa Dreisig e.a.

Der Rosenkavalier (R. Strauss)
Zaterdag 21 maart vanaf 12.00 u.
Dirigent: Zubin Mehta
Regisseur: André Heller
Solisten: Camilla Nylund, Michèle Losier, Nadine Sierra e.a.

De programmering van de komende weken vindt u elke vrijdag in onze rubriek Opera in de media. Informatie en de gestreamde voorstellingen vindt u op de website van de Staatsoper Unter den Linden.

Vorig artikel

Overleven in de crisis: LEKS

Volgend artikel

Kunsten ’92 vraagt minister om extra steun

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.