Nieuws

Jaap van Zweden ontvangt Concertgebouw Prijs

De Concertgebouw Prijs 2020 gaat naar dirigent Jaap van Zweden. Dat maakte de Amsterdamse concertzaal vandaag bekend. Van Zweden ontvangt de prijs op 7 mei tijdens een galadiner in de Grote Zaal.

Jaap van Zweden. (© Simon van Boxtel)

De Concertgebouw Prijs wordt voor de twaalfde keer uitgereikt. De prijs is bedoeld voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van het Concertgebouw. Eerder wonnen onder anderen Cecilia Bartoli, Bernard Haitink, Thomas Hampson en Janine Jansen de prijs. De laureaten krijgen een kunstwerk en een permanente vermelding op het eretableau in het Concertgebouw, tegenover de solistentrap van de Grote Zaal.

“Jaap van Zweden is van jongs af aan innig met het Concertgebouw verbonden”, zegt algemeen directeur Simon Reinink. “Als Amsterdams kind trad hij er al diverse malen op, hij won er in 1977 het Oskar Back Concours, was vanaf zijn negentiende concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent met verschillende orkesten. Als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest gaf hij vele onvergetelijke uitvoeringen. De concertante Wagneropera’s staan veel muziekliefhebbers nog helder voor de geest. Inmiddels is Van Zweden internationaal één van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie.”

Op 2 november leidt Van Zweden een concertante uitvoering van Die Walküre in het Concertgebouw (onderdeel van de NTR ZaterdagMatinee) en volgend jaar speelt hij een grote rol tijdens het Mahler Festival van de concertzaal (8 t/m 17 mei 2020). Hij opent het festival met de New York Philharmonic, waar hij sinds 2018/2029 chef-dirigent is. Ze spelen de eerste symfonie van Mahler. De uitreiking van de Concertgebouw Prijs vindt op de dag voor dat concert plaats.

Vorig artikel

Clayton bezingt breekbare liefdeskracht

Volgend artikel

Babintseva zingt sterke Carmen bij Tatarstan

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.