Buitenlands nieuwsNieuws

Twijfels over Domingo’s drukke schema

Verschillende Amerikaanse media hebben hun scepsis geuit over het drukke schema van Plácido Domingo. De vele verplichtingen van de operaster zouden het fatsoenlijk leiden van zijn twee operahuizen, de Washington National Opera en de Los Angeles Opera, in de weg staan.

Plácido Domingo (foto: Sheila Rock).

Domingo’s agenda is gevuld met veel meer dan optredens als tenor, het vak waarin hij beroemd werd. De zanger dirigeert, werft fondsen, is betrokken bij speciale evenementen en is ook nog eens manager van twee operahuizen in de Verenigde Staten: de Washington National Opera en de Los Angeles Opera.

Aangezien beide operahuizen te maken hebben met financiële problemen, rezen de afgelopen dagen in verschillende media twijfels over Domingo’s leiderscapaciteiten. Twijfels die ook al bij zijn aantreden als manager – twaalf jaar geleden in Los Angeles en vijftien jaar geleden in Washington – werden geuit.

Domingo zou door alle drukte niet goed toekomen aan het leiden van de operahuizen, waardoor ze nu in financiële moeilijkheden zitten. Zo kreeg de Los Angeles Opera onlangs een lening van de overheid om het hoofd boven water te houden, mede door een peperduur Ring-project dat eind dit seizoen plaatsvindt.

In een artikel in de Los Angeles Times werden alle twijfels echter de kop in gedrukt door diverse kopstukken van de operahuizen. ,,De economie is niet wat het was op dit moment. Het is erg misplaatst om dat aan Plácido te wijten”, stelde Jane Lipton Cafritz, bestuursvoorzitter in Washington.

,,Hij hoeft niet achter een bureau te zitten om te doen wat hij voor ons moet doen”, zei Marc Stern, directeur in Los Angeles. En zijn collega Sanders zei: ,,Wij geloven dat hij op de beste manier bij ons betrokken is. Hij is ons icoon, het gezicht van het bedrijf. Welk bedrijf, inclusief de Metropolitan Opera, zou niet een moord plegen om hem als gezicht te hebben?”

De operahuizen wijten de huidige problemen aan de economische situatie en niet aan wanbeleid van Domingo. Bovendien is Domingo in beide steden onderdeel van een uitgebreid managementteam en is hij altijd bereikbaar, zo stelden de betrokken.

Niettemin worden de vele verplichtingen Domingo ook wel eens te zwaar. Maandag maakte een woordvoerster van de tenor bekend dat Domingo naar New York is gegaan om geopereerd te worden. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, omdat de ster zich tijdens een concertweek in Tokyo slecht voelde.

Naar verwachting is Domingo over een week of zes weer fit om zijn programma te hervatten. Tot die tijd moet hij enkele verplichtingen laten schieten. Zo heeft hij vijf optredens in Händels Tamerlano bij het Royal Opera House afgezegd. Wellicht moet ook Zürich het ontgelden, waar de zanger de titelrol in Simon Boccanegra zou zingen.

Zie voor het volledige artikel de website van de Los Angeles Times.

Vorig artikel

Poplavskaya blinkt uit in aangrijpende Otello

Volgend artikel

‘Opera is geen eilandgedoetje meer’

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.