Nieuws

ZaterdagMatinee presenteert 50e seizoen

De ZaterdagMatinee viert in seizoen 2010/2011 haar vijftigjarige jubileum. De Operaserie bevat wederom zes concerten. De werken bestrijken meer dan driehonderd jaar. Van 1768 tot 2006, van Johann Adolf Hasse tot Pascal Dusapin.

,,De magie van de muziek – daar draait het bij de ZaterdagMatinee nu al vijftig jaar om”, schrijft artistiek leider Kees Vlaardingerbroek in het voorwoord van de nieuwe seizoensbrochure van de ZaterdagMatinee, die eind vorige week uitgebracht is. De magie van muziek, daar wil de Matinee in 2010/2011 haar vijftigjarig jubileum mee vieren.

Vlaardingerbroek draagt het nieuwe seizoen op aan zijn voorgangers, ,,die de ZaterdagMatinee gemaakt hebben tot een serie die wat diepgang en kwaliteit betreft uniek is in de wereld”.

De Operaserie in dit feestelijke seizoen bevat net als dit seizoen zes titels. Hieronder het overzicht:

Op 4 september wordt geopend met De vuurengel van Prokofjev, een werk met virtuoze partijen die soms de fysieke grenzen van de menselijke zangstem bereiken, belooft de Matinee. Dirigent is Leif Segerstam. In de cast bevinden zich zangers als Vladimir Baykov, Roman Sadnik, Ricarda Merbeth, Carole Wilson en ook de Nederlandse bariton Martijn Cornet.

In november volgt een uitvoering van Faustus, The Last Night, de vijfde opera van de hedendaagse componist Pascal Dusapin. Deze uitvoering wordt voorafgegaan door een gesprek met de componist zelf. Jonathan Stockhammer dirigeert, John Hancock, Stephen West, Jaco Huijpen en Heather Buck zingen.

De eerste bekende operatitel komt op 11 december aan bod, in de vorm van Parsifal van Richard Wagner. Jaap van Zweden zwaait in die Matinee de scepter. In de cast zangers als Robert Holl, Klaus Florian Vogt, Falk Struckmann en ook Nederlanders als Julia Westendorp en Pascal Pittie.

Het jaar 2011 begint met La damnation de Faust van Hector Berlioz. Een werk dat de componist zelf een ‘dramatische legende’ noemde, geen opera. De bekende tenor Gregory Kunde zingt de tenorpartij. Andere solisten zijn Sir Willard White, Ruxandra Donose en Henk van Heijnsbergen. De uitvoering wordt gedirigeerd door Charles Dutoit.

In maart 2011 staat de onbekende opera Piramo e Tisbe van de achttiende-eeuwse componist Johann Adolf Hasse op het programma. Ook dit werk wordt geen opera genoemd, het is een ‘tragisch intermezzo’. Kenneth Montgomery dirigeert, de sopranen Amanda Forsythe en Christina Landshamer vervullen samen met tenor Benjamin Hulett de rollen.

Het operaseizoen van de ZaterdagMatinee wordt afgesloten met Samson et Dalila van Saint-Saëns. Giuliano Carella (die net La Wally heeft geleid bij de Matinee) dirgeert. De cast bestaat uit onder andere het jonge talent Anita Rachvelishvili en tenor Simon O’Neill.

Vorig artikel

Een vredige nacht met Brueggergosman

Volgend artikel

Holland Festival 2010: traditie revisited

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

4Reacties

 1. Kevin
  3 maart 2010 at 14:27

  What happened to the famed Belcanto repertoire of the Matinee?

 2. Bob Berkemeier
  2 september 2010 at 21:30

  L.s Kunt u mij het programmaboekje voor de zaterdagmatineeserie 2010-2011 toezenden: Bob Berkemeier,Herman de Manlaan 1, 1422 GL Uithoorn.
  Alvast dank. vriendelijke groet, Bob Berkemeier

 3. Anna K.
  3 september 2010 at 13:01

  Bob Berkemeier,
  u kunt de brochure aanvragen op tel,nr. 035 6775048 of via: info@zaterdagmatinee.nl

  Downloaden kan ook:
  http://www.radio4.nl/data/media/brochures/ZatMat%202010-2011_broch-incl-omslag.pdf

 4. s,fitzpatrick
  14 februari 2011 at 20:38

  this is an answerd to Kevin: the calvinist mentalitity of the niew generation in The Netherlands does not accept the beauty in the opera. And Belcanto is too beautiful for them. So let enjoy the memories of the good old times.