Nieuws

Holland Festival 2010: traditie revisited

Dinsdag werd in het zonnige Muziekgebouw aan ’t IJ de 63ste editie van het Holland Festival gepresenteerd. Op het gebied van opera zijn bijzondere producties te verwachten van spannend repertoire, waaronder werken van Britten, Conti, Raskatov en Birtwistle.

Scène uit Curlew River (foto: Betrand Stofleth).

De sfeer bij de presentatie was oriëntaals. Op de Arabische zilverkleurige tafeltjes stonden schalen met zoete en hartige hapjes en men serveerde er munt- en kruidenthee bij.

In deze editie van het festival is de rode draad: traditie als een ‘inspirerende bron voor vernieuwing’. Het programma is dit jaar zo opgezet dat de festivalgangers zoveel mogelijk evenementen kunnen bijwonen.

Het festival wordt op 1 juni feestelijk geopend met een eerbetoon aan de legendarische Egyptische diva Oum Kalthoum. Haar jonge (25) landgenote Amal Maher zingt haar klassieke Arabische liederen, begeleid door het orkest van Selim Sahab. Het concert vindt plaats in Carré en wordt (gratis) op het grote doek in het Oosterpark uitgezonden.

Op het gebied van opera zijn bijzondere producties te verwachten. Geen gangbaar repertoire: men heeft ervoor gekozen om ons met minder bekende of helemaal onbekende (nieuw gecomponeerde) stukken kennis te laten maken. Spannend.

Oliver Py regisseert Curlew River, een zeer indrukwekkende mystieke muziekdrama van Benjamin Britten (Stadsschouwburg 3 en 6 juni).

De Nederlandse Opera presenteert de wereldpremière van Aleksander Raskatovs eerste opera (een opdrachtwerk) A Dog’s Heart, naar een novelle van Michail Boelgakov (vanaf 7 juni). De hoofdrol wordt gezongen door niemand minder dan Sergei Leiferkus.

Op 20 juni gaat in Het Muziektheater de ‘carnavalsopera’ van Franceso Conti, Don Chisciotte in Sierra Morena in première. Onder de zangers Rosemary Joshua, Bejun Mehta en Johannette Zomer. René Jacobs dirigeert.

In Carré (vanaf 13 juni) kunt u kennis maken met de wereldpremière van Pygmalion van Rameau. De bekende choreografe Trisha Brown regisseert, Les Arts Florissants wordt gedirigeerd door William Christie.

Van Sir Harrison Birtwistle wordt de opera The Corridor (Nederlandse première) uitgevoerd. Het ASKO/Schönberg staat onder leiding van Reinbert de Leeuw, Pierre Audi regisseert (1 en 22 juni in het Muziekgebouw aan ’t IJ)

In het Concertgebouw staan op 5 juni een paar interessante vocale werken van Szymanowski en Górecki (de man van de ‘Symfonie van de Klaagliederen’, ooit een nummer één hit op de poplijsten) op het programma.

De solisten: Aleksandra Kurzak (inmiddels al een internationale operaster, met optredens in het Royal Opera House en bij de Metropolitan Opera), Liora Grodnikaite en David Wilson Johnson. Het Radio Filharmonisch Orkest wordt gedirigeerd door Jaap van Zweden.

Interessant voor de operaliefhebbers is het optreden van de Poolse toneelgroep TR Warszawa. Grzegorz Jarzyna, één van de belangrijkste Poolse toneelmakers, regisseert Giovanni, naar Mozart-Da Ponte en Molière. Het echte verhaal wordt op het toneel gespeeld en achter de coulissen wordt de opera uitgevoerd. Ziet er zeer spannend uit, althans op papier. De voorstellingen zijn op 22 en 23 juni (Stadsschouwburg).

Het volledige programma (plus de introductietrailer) vindt u op de site van Holland Festival.

Vorig artikel

ZaterdagMatinee presenteert 50e seizoen

Volgend artikel

NedPhO zoekt nieuw publiek in 25e seizoen

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. Kevin
    3 maart 2010 at 10:06

    Well… it seems opera cracks will be in heaven! I mean, who could resist Curlew River as a festival highlight?