Nieuws

Den Haag viert verjaardag Don Giovanni

DEN HAAG – Het Gymnasium Haganum uit Den Haag viert dinsdag 14 april dat het 200 jaar geleden is dat Don Giovanni voor het eerst opgevoerd werd in Nederland. Aviva Boissevain zal een lezing houden over de beroemde Mozart-opera, aangevuld met muziek van eindexamenleerlingen van de school.

De avond is een initiatief van de Vereniging Socialiter, de oud-leerlingenvereniging van het gymnasium. Boissevain studeerde theologie en muziekgeschiedenis en geeft regelmatig lezingen over de West-Europese muziekgeschiedenis. Ze heeft ook diverse publicaties op haar naam staan, waaronder ‘De geschiedenis van de Italiaanse opera’ en ‘Viva la Libertà. Over de Verlichtingsidealen van Wolfgang Amadeus Mozart’.

In haar lezing gaat Boissevain in op de manier waarop Mozart het verhaal over Don Juan op muziek zette en hoe hij de idealen van de Verlichting erin verwerkte. Dat wordt geïllustreerd met muziekvoorbeelden, gespeeld door een strijkkwartet van eindexamenleerlingen en operagezelschap Arti Vocaal.

De lezing begint om 20.15 uur in het Gymnasium Haganum in Den Haag. De toegang is gratis. Zie ook www.socialiter.nl.

Vorig artikel

Een langzame, intense Traviata

Volgend artikel

Acht overtuigende Traviata’s

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.