Nieuws

1,7 miljard euro naar kunst en cultuur

Volgens RTL Nieuws gaf de overheid in 2009 1,7 miljard euro uit aan kunst- en cultuursubsidies. Wat opera betreft, werden de voorstellingen van de Nationale Reisopera het zwaarst gesubsidieerd. De Nederlandse Opera was een goede tweede.

RTL Nieuws bracht in het kader van de verkiezingen alle kunst- en cultuursubsidies die de overheid in 2009 betaalde in kaart. Het totaal kwam volgens de nieuwszender neer op zo’n 1,7 miljard euro – dat is 100 euro per Nederlander.

De lokale overheden waren goed voor 1 miljard euro aan subsidies. Veel daarvan ging op aan bibliotheken en muziekscholen. Amsterdam besteedde het meeste: 135 miljoen euro.

De rijksoverheid spendeerde 400 miljoen euro aan subsidies. Een kwart daarvan ging naar grote klassieke orkesten. Wat opera betreft kreeg de Nationale Reisopera in verhouding het meeste geld in het laadje: 8,7 miljoen euro. Dat komt neer op 194 euro per bezoeker. De Nederlandse Opera kreeg 25 miljoen euro subsidie, wat per bezoeker neerkwam op 175 euro subsidie.

De provincies gaven zo’n 300 miljoen euro uit aan subsidies, waarvan veertig procent an de regionale omroepen.

Zie voor het gehele artikel de website van RTL Nieuws.

Vorig artikel

Drie opera’s tijdens Holland Festival

Volgend artikel

Anneliese Rothenberger overleden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.