Achtergrond

Operadirecteur Nando Schellen overleden

Operadirecteur en -regisseur Nando Schellen is 28 maart op 81-jarige leeftijd overleden. Schellen was onder meer directeur van de Nederlandse Operastichting, de Twentse Schouwburg en het Sweelinck Conservatorium.

Nando Schellen. (© Northern Arizona University)
Nando Schellen. (© Northern Arizona University)

Nando Schellen, geboren op 11 oktober 1934, leidde van 1969 tot en met 1986 de Nederlandse Operastichting. Hij speelde een grote rol bij de verhuizing van de Stadsschouwburg naar het nieuwe Muziektheater aan het Waterlooplein in 1986, waarna de Operastichting zijn naam veranderde in De Nederlandse Opera.

Na zijn werk in Amsterdam werd Schellen directeur van de Twentse Schouwburg en vervolgens interim-directeur van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In 1992 verhuisde hij naar Amerika, waar hij algemeen directeur van de Indianapolis Opera werd, een positie die hij tot en met 1996 bekleedde.

Van 2000 tot en met 2015 was Schellen directeur van het operatheater van de Northern Arizona University. De universiteit heeft naar aanleiding van zijn overlijden een speciale Nando Schellen Opera Singer of Promise Award in het leven geroepen, verwijzend naar Schellens grote inzet voor jong talent.

Talentontwikkeling nam een grote plek in het werk van Schellen in. Zo creëerde hij in Italië samen met zijn vrouw, sopraan Deborah Raymond, zijn eigen zomerprogramma Flagstaff in Fidenza, waarmee hij vijf jaar lang operatalent trainde en een kans gaf op podiumervaring.

Naast zijn directeurswerk regisseerde Schellen ruim zeventig verschillende opera’s. Hij begon zijn regisseurswerk als assistent in Bayreuth en ensceneerde vanaf 1982 eigen producties bij theaters in Europa, Canada en de VS.

Hieronder een tweedelige documentaire over een productie van Così fan tutte bij de Northern Arizona University:

https://www.youtube.com/watch?v=UFWDEOab4Ik

Vorig artikel

Holland Opera-producties naar Mannheim

Volgend artikel

Operaplatform opgericht in Zutphen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.