Nieuws

Twee keer Domingo in nieuw Londens operaseizoen

Vandaag presenteerde het Royal Opera House haar seizoen 2009/2010. In een economisch bepaald niet gemakkelijke tijd moeten twee producties met Plácido Domingo groot publiek trekken.

Plácido Domingo zal eerst in Händels Tamerlano zingen en vervolgens zijn huisdebuut als bariton maken in Verdi’s Simon Boccanegra. „Het zal een grote vreugd voor mij zijn om volgend seizoen terug te keren en mijn twee meest recente rollen aan het Londense publiek te presenteren”, reageerde de beroemde tenor, aldus een bericht van persbureau Reuters.

Voor de Spanjaard wordt het zijn 26e rol in Covent Garden, sinds hij er in 1971 voor het eerst optrad. Zijn unieke dubbele optreden in het Londense seizoen is één van de manieren waarmee muzikaal directeur Tony Pappano zijn operahuis de economisch zware tijding probeert door te loodsen.

Pappano wilde niet aan het repertoire van het Royal Opera House tornen, zoals veel andere operahuizen in nood doen. Als hij zou terugvallen op beproefde, succesvolle producties, zou dat niet goed vallen bij het Britse publiek, liet hij weten.

Het seizoen begint met twee concertante opvoeringen van Linda di Chamounix van Donizetti, een opera die voor het eerst in Covent Garden opgevoerd wordt. Verder staan er veel bekende titels op het programma. Don Carlo, Carmen, La Bohème, Così fan tutte, Aïda, La Traviata en Le Nozze di Figaro.

Onbekender werk is er ook. Artaxerxes bijvoorbeeld, van de Britse componist Thomas Arne. Of een nieuwe productie van The Gambler van Prokofiev. Of de terugkeer van een productie van de kameropera Powder Her Face van de Britse hedendaagse componist Thomes Adès.

Wat betreft solisten komt Ben Heppner voor het eerst Tristan zingen in Wagners Tristan en Isolde. Roberto Alagna zingt Don José in Carmen, met tegenover zich Elína Garanca in de titelrol. Ilbebrando D’Arcangelo is Escamillo in deze productie, die in oktober 2009 en in juni 2010 gespeeld wordt.

Thomas Allen zingt Gianni Schicchi in een double bill met L’Heure Espagnole van Maurice Ravel. In die productie zingt ook Stephen Costello, de kersverse winnaar van de Richard Tucker Award. Allen treedt later overigens ook weer op in Der Rosenkavalier.

Piotr Beczala zingt Rodolfo in La Bohème in een productie met twee verschillende casts, Stephanie Blythe komt naar Londen als Baba de Turk in The Rake’s Progress, de Britse dirigente Julia Jones maakt haar debuut met Così fan tutte (met onder andere Sally Matthews) en zo is de lijst prominente namen nog veel verder aan te vullen.

Details van het programma zijn te vinden op www.roh.org.uk.

Vorig artikel

België presenteert nieuw operafestival

Volgend artikel

Heerlijke opname van vergeten opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.