Buitenlands nieuwsNieuws

Tenor Anthony Rolfe Johnson overleden

Anthony Rolfe Johnson is op 69-jarige leeftijd overleden, na een ziekbed van vele jaren. De tenor was één van de meest vooraanstaande Engelse zangers van de afgelopen decennia. Hij trad op in alle grote operahuizen ter wereld, gaf talrijke concerten en nam vele cd’s op.

Johnson werd op 5 november 1940 geboren in Tackley, studeerde aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen en deed ervaring op in het koor en later in kleine rollen bij het Glyndebourne Festival. Dat was tussen 1972 en 1976. Zijn eerste grote rol zong hij bij de English Opera Group in 1973, in Iolanthe.

Hij zong vele rollen, waaronder veel van Benjamin Britten (Albert Herring, Aschenbach, Peter Grimes) en Mozart (Don Ottavio, Tamino, Ferrando, Belmonte, Lucio Silla). Daarbij werkte hij samen met grote orkesten en dirigenten, zoals Mstislav Rostropovich, Kent Nagano, Charles Mackerras, James Levine en Nikolaus Harnoncourt.

Johnson trad over de hele wereld op, waaronder bij het Royal Opera House, De Munt, La Scala, de Metropolitan Opera en de Wiener Staatsoper. Ook werkte hij samen met alle grote Britse operagezelschappen.

De tenor zette vele oratoria en opera’s op cd, waaronder Mozart-werken als Die Zauberflöte, Idomeneo en La Clemenza di Tito.

Van 1988 tot 2006 was Johnson ook nog artistiek directeur van het Gregynog Festival. In 1992 werd de zanger onderscheiden als Commander of the Order of the British Empire.

Johnson leed al vele jaren aan een ernstige ziekte, waaraan hij deze week overleed. Hij stond niet alleen bekend vanwege zijn muzikale verdiensten, maar ook vanwege zijn hartelijke, vriendelijke persoonlijkheid.

Hieronder een Youtube-filmpje van de aria ‘Love in her eyes sits playing’ uit Acis and Galatea van Händel.

Vorig artikel

Glyndebourne presenteert fraaie Rusalka

Volgend artikel

Angela Meade: de nieuwe Norma?

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

7Reacties

 1. Basia Jaworski
  21 juli 2010 at 16:25

  RIP dear Tony!

 2. Basia Jaworski
  21 juli 2010 at 16:49
 3. Raya Lichansky
  21 juli 2010 at 17:57

  Dear Tony, unforgettable, too long not heard…
  Rest in well-deserved peace!
  Raya

 4. 21 juli 2010 at 18:11

  Ach…iemand die de wereld zoveel moois heeft gegeven hoeft nu eindelijk niet meer te lijden. Thank you so much Mr Rolfe Johnsson for all your beautiful music and loving support for so many young singers.

 5. Raya Lichansky
  21 juli 2010 at 18:15

  Zou DNO (die heette toen nog Ned.Opera Stichting) nog een opname hebben van Tony’s Lensky (met Benjamin Luxon als Onegin)? Die zou ik dolgraag nog eens horen… Maar natuurlijk wel, en op DVD’ van Tony in Audi’s Monteverdiproducties!
  Wat treurig eigenlijk dat de dood iemand uit de vergetelheid trekt!

 6. Pieter K. de Haan
  21 juli 2010 at 20:57

  Alweer is een groot zanger ons ontvallen. Zijn “Waft her, angels, through the sky” uit Jephta van Händel zal mij, als ook ik niet wordt ingehaald door Alzheimer, tot het eind van mijn dagen bijblijven. God hebbe zijn ziel.

 7. Pieter K. de Haan
  21 juli 2010 at 21:00

  Misschien was de t na word wel het eerste signaal van……