AchtergrondBuitenland

In memoriam Luc Bondy (1948-2015)

Luc Bondy, één van de meest gerenommeerde regisseurs van de afgelopen decennia, is zaterdag 28 november op 67-jarige leeftijd overleden. Bondy was sinds 2012 directeur van het Parijse theater Odéon, dat zijn overlijden bekendmaakte.

Luc Bondy bij de Nestroy-Theaterpreis in 2013 (© Manfred Werner - Tsui).
Luc Bondy bij de Nestroy-Theaterpreis in 2013 (© Manfred Werner – Tsui).

Luc Bondy werd geboren in Zürich, maar volgde zijn theateropleiding bij Jacques Lecoq in Parijs. Zijn carrière begon hij als assistent in Hamburg. In 1985 nam hij het roer over bij de Schaubühne in Berlijn en daarna groeiden zijn naam en faam alleen nog maar. Zo was hij zeer actief bij de Salzburger Festspiele en was hij van 2001 tot en met 2013 intendant van de Wiener Festwochen.

Bondy regisseerde toneel, film en opera. Op operagebied creëerde hij in 2009 een veelbesproken nieuwe Tosca bij de Metropolitan Opera in New York, die ook de bioscoopserie Live in HD te zien was.

Hieronder een fragment uit die productie, plus een gesprek met Luc Bondy en Met-directeur Peter Gelb.

https://www.youtube.com/watch?v=EFMucDLo5KY

Nadat theater Odéon het overlijden van Bondy had aangekondigd, stroomden de reacties binnen. De Franse en Oostenrijkse overheden hadden mooie woorden voor de regisseur en de directie van de Wiener Festwochen schreef: “Hij fascineerde met zijn onvergetelijke ensceneringen en zijn grenzeloze passie voor theater en literatuur. (…) We rouwen om een uitmuntende kunstenaar en een groot wereldburger.”

Ook op Twitter kwamen veel reacties voorbij. Een handgreep:

Wikipedia biedt een mooi overzicht van de werken die Bondy gedurende zijn vier decennia lange carrière regisseerde. Onderaan staan diverse links naar artikelen over de regisseur, waaronder een uitgebreid in memoriam van de Neue Zürcher Zeitung.

Vorig artikel

Zinderende Armida bij Opera Vlaanderen

Volgend artikel

Podcast: Anthony Heidweillers Wozzeck

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. stefan caprasse
    2 december 2015 at 11:50

    Erg…