Nieuws

NPS pleit voor Nederlandse klassieke muziek

De NPS begint op 5 september een nieuw programma: Prijs Klassiek. Het programma moet het boeiendste onderwerp uit de ‘Canon van de Nederlandse Klassieke Muziek’ aan het licht brengen. Het stemmen en bepleiten is inmiddels begonnen.

De NPS maakte in 2007 een ‘Canon van de Nederlandse Klassieke Muziek’, waarin vijftig onderwerpen uit vijfhonderd jaar Nederlandse klassieke muziekgeschiedenis worden geselecteerd. In het nieuwe ‘crossmediale’ programma Prijs Klassiek, dat op 5 september begint, staat deze canon centraal.

Via de website van Prijs Klassiek kan iedereen stemmen op één van de onderwerpen uit de canon en kunnen pleidooien gevoerd worden voor die onderwerpen, ondersteund met dingen als filmpjes, foto’s en verhalen.

Het onderwerp met de meeste stemmen en het beste pleidooi gaat door naar de finale. In die finale dingt de beste pleitbezorger van het onderwerp samen met Erik Bosgraaf, Lavinia Meijer, Otto Tausk en Ralph van Raat naar de hoofdprijs. Een vakjury kiest uiteindelijk de winnaar. De winnaar krijgt een tv-documentaire over het onderwerp waar hij of zij voor pleitte.

De vijftig onderwerpen staan op de website van Prijs Klassiek opgesomd. Het gaat om thema’s als ‘koorcultuur’ en ‘zangcultuur’, maar ook personen (Sweelinck, Diepenbrock, Vermeulen en anderen) en organisaties (De Nederlandse Opera, de ZaterdagMatinee, het Concertgebouw, etc). Momenteel is er 412 keer gestemd en staat het Festival Oude Muziek uit Utrecht op nummer één.

De NPS zal de strijd uitgebreid gaan volgen op radio en televisie, met om te beginnen een tv-uitzending op 5 september (Nederland 2, 12.30 uur).

Zie voor meer informatie de website van Prijs Klassiek.

Vorig artikel

Walküre van Reisopera al bijna uitverkocht

Volgend artikel

Villazón haakt na zeven minuten af

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.