CD-recensies

Mariinski zet Lucia met topcast op plaat

Het befaamde Mariinski Theater van Valery Gergiev heeft een Lucia di Lammermoor uit eigen huis op cd gezet. De cast is uitmuntend. Natalie Dessay doet je duizelen als waanzinnige Lucia en Piotr Beczala is een Edgar om diep voor te buigen.

Natalie Dessay is een begenadigd artieste. Ze beschikt over een pracht van een stem met een ongekende hoogte, waarmee ze de moeilijkste coloraturen en fiorituren zingt alsof het niets is. Mooi is ze ook en ze kan waanzinnig goed acteren – het is altijd een plezier om haar in actie zien.

Haar niet al te grote stem kent echter ook zijn beperkingen. Scenisch weet ze die achter haar acteren te verbergen. Maar zonder beeld wil er wel eens iets misgaan. Dat hoor je ook op deze live-opname uit Mariinski. Haar coloraturen zijn perfect maar leeg; het heeft geen inhoud. Deze Lucia wordt gek zonder dat je weet waarom. Maar als ze eenmaal gek is, doet ze je duizelen.

Piotr Beczala heeft één van de mooiste lyrische stemmen ter wereld. Zijn tenor, inmiddels iets donkerder geworden, heeft ook aan diepte en dramatiek gewonnen. Voor zijn Edgar kan ik niet anders dan diep buigen.

Ook alle andere zangers zijn fantastisch. Allemaal beschikken ze over een individueel timbre, waardoor je in het zeer homogeen gezongen sextet ook afzonderlijke stemmen kan herkennen.

Valery Gergiev dirigeert energiek en zwiept het orkest op, wat soms resulteert in halsbrekende tempi. De ‘waanzinscène’ (met glasharmonica, bravo!) rekt hij juist uit.

Vorig artikel

Daniela Dessì: een knappe Adriana

Volgend artikel

Stutzmann maakt gelikt Vivaldi-album

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. martin
    7 augustus 2011 at 15:37

    Even een tip hoewel het eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Bij de nieuwe webwinkel arkivmusic.eu wordt deze uitgave momenteel gratis weggegeven! Als tijdelijke aanbieding t/m 30 augustus voor € 0,00 (wel 2,95 verzendkosten). Het is vast een foutje maar ik heb hem net besteld en betaald via creditcard. Het zal me benieuwen of ze hem inderdaad leveren…