CD-recensies

Heerlijke en geestige Cendrillon uit Londen

Massenets kijk op het sprookje van Assepoester, Cendrillon, biedt genoeg stof voor een avondje genieten. Zeker in de enscenering van Laurent Pelly voor het Royal Opera House in 2011. Nu ook op dvd te bewonderen.

Een sprookje kent zijn eigen regels. Veel is inwisselbaar, maar waar niet aan getornd mag worden, is het ‘happy end’. Dus: het lelijke eendje wordt een pracht van een zwaan en Assepoester wordt een prinses. Alle kwade geesten worden gestraft en we kunnen rustig gaan slapen.

Soms bid ik tot diegene in wie ik niet geloof: geef ons onze sprookjes terug, want tegenwoordig moet alles zo natuurgetrouw en zo realistisch mogelijk. Gelukkig worden mijn gebeden wel eens verhoord en zo kwam het dat ik een ouderwets ‘avondje genieten’ kon beleven, met mijn poes op schoot en Assepoester op mijn scherm.

Laurent Pelly behoort zonder meer tot één van de beste hedendaagse regisseurs: hij geeft een eigentijdse draai aan alles wat hij doet, maar hij blijft het libretto en de muziek trouw. Zijn ensceneringen zijn daarbij buitengewoon geestig. Zo ook de heerlijke Cendrillon, in 2011 opgenomen in het Royal Opera House in Londen.

Joyce DiDonato (Cendrillon) hoef ik niemand meer aan te bevelen – zij is zonder meer de grootste ‘zwischenfach-zangeres’ van onze tijd.

Ewa Podleś is meer dan een heerlijke stiefmoeder en Alice Coote de charmantste van alle ‘Prins Charmants’. En daar mag je dan de werkelijk idiomatische dirigent (Bertrand de Billy) nog aan toevoegen…

Het leven kan soms echt mooi zijn!

Vorig artikel

Written on Skin in wereldpremière

Volgend artikel

YouTube-portret: Evelyn Lear

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski