Home » Achtergrond

Youtube-portret: Gregory Kunde

11 februari 2011

door

Gregory Kunde wordt geroemd als één van de belangrijkste belcanto-tenoren van dit moment. Een week geleden zong hij nog de sterren van de hemel in het Concertgebouw. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

Kunde werd geboren in Kankakee, Illinois, en studeerde in zijn geboorteplaats koordirectie en zang. In 1978 maakte hij in Chicago zijn professionele debuut, in de rol van Cassio in Otello.

Tijdens een productie van I puritani in Montreal, 1987, werd zijn ‘belcanto-stem’ ontdekt. De volle stem waarmee hij de extreme hoogte van de partij van Arturo trotseerde, leverde hem een carrière als belcanto-tenor op. Hieronder een fragment uit deze productie, met Luciana Serra als Elvira. Kunde zingt ‘A te o cara’.

 

Zijn glorieuze hoge noten bezorgden Kunde nog veel meer roem in de jaren die volgden – tot op de dag van vandaag. Beluister bijvoorbeeld onderstaande ‘hoge noten-regen’ uit 1992 (helaas wat minder qua beeld). Het fragment komt uit Bianca e Fernando van Bellini.

Behalve Bellini zingt Kunde veel Rossini. Een rol die hij vele malen heeft gezongen, is bijvoorbeeld Arnold uit Guillaume Tell, de laatste opera van Rossini. Hieronder een scène.

Kunde heeft ook de nodige Franse componisten op zijn repertoire staan. Bij de ZaterdagMatinee in Amsterdam zong hij een week geleden de rol van Faust in La damnation de Faust van Berlioz. En Berlioz staat vaker op zijn programma.

Hieronder het duet ‘Nuit d’ivresse’ uit Berlioz’ Les Troyens. Dido wordt gezongen door Susan Graham. De productie komt uit Parijs, 2004.

Een componist van geheel andere orde die Kunde wel eens op zijn repertoire heeft gehad, is Mozart. Hieronder zingt hij ‘Il mio tesoro’ uit Don Giovanni, een productie uit 1995.

Tot slot nog weer een belcanto-fragment, nu van Gaetano Donizetti. Kunde zingt ‘Povero Ernesto’ uit Don Pasquale.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.