CD-recensies

Dramatische cast pepert Cavalli’s Didone

Net als vele andere componisten maakte Francesco Cavalli een opera van het verhaal van Dido en Aeneas: La Didone. Dynamic heeft een prima opname van het werk uitgegeven, waarin een overtuigende cast het wat lome, sombere stuk pepert met veel drama.

Francesco Cavalli was een tijdgenoot van Claudio Monteverdi en daarmee één van de vroegste operacomponisten. De opera die hij maakte op basis van een deel van Vergilius’ Aeneis verschilt wezenlijk van bekende versies van componisten als Purcell en Berlioz. Aan het einde van La Didone pleegt Dido geen zelfmoord, maar herstelt van haar verdriet over Aeneas en trouwt met koning Iarba, die al de hele opera naar haar loopt te smachten.

De opera bestaat uit een proloog en drie akten en heeft een sterk reciterend karakter. De orkestbezetting is klein en de partituur bevat weinig tempowisselingen of dynamische uitbarstingen. De begeleiding is ingetogen en spaarzaam, waardoor de zangers het moeten maken. Het is aan hen om het verhaal tot leven te wekken.

In de live-opname van Dynamic (Venetië, 2006) gebeurt dat in overvloed. De solisten blinken uit in tekstinterpretatie. Ze zingen hun lappen tekst met een grote dosis drama en expressie. De emoties zijn in iedere scène niet mis te verstaan, zelfs als de schoonheid van zang soms wat tegenvalt. Een opera die door de kleine bezetting en manier van spelen wat sober lijkt, wordt zo een drama van grote proporties.

Claron McFadden – in Nederland welbekend – zingt een prachtige Didone. Ze zet de koningin met temperament neer en bezingt in de derde akte met diepe, doorleefde klanken haar leed. Haar Enea wordt geweldig bezet door Magnus Staveland, een volle tenor met een stoer, mannelijk karakter en een rijk palet aan emoties.

Erg levendige optredens komen verder van Manuela Custer, die haar grote bereik van laag tot hoog met overtuiging bestrijkt, Isabel Álvarez, die als Ascanio knap haar stem als die van een jongeman weet te laten klinken, en de donkere, expressieve vertolkingen van Donatella Lombardi en Marina De Liso.

Fabio Biondi leidt het kleine barokensemble Europa Galante op subtiele wijze. Hij laat de zangers alle ruimte en legt door zijn timing en articulatie treffende accenten.

De productie van La Didone is ook op dvd verschenen.

Vorig artikel

Actie: Luxe operacruise over de Donau

Volgend artikel

Youtube-portret: Gregory Kunde

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. henk van der veen
    15 februari 2011 at 09:39

    ik zoek in nederland of daarbuiten mensen die ook zeer geinteresseerd zijn in de zang van jonas kaufmann. mijn god, wat heeft die man een stem, en wat is het een grootse muzikant. buiten zijn dvd’s van carmen, werther en lohengrin vond ik kortgeleden ook de uitvoering van la clemenza di tito van de zuricher opera uit 2006, dus nog voor zijn grote doorbraak. hoop op reacties, vast bedankt. henk van der veen uit amsterdam.