Achtergrond

Youtube-portret: Waltraud Meier

Als Kundry, Isolde en Sieglinde boekte ze grote triomfen in Bayreuth. Waltraud Meier mag je dan ook gerust beschouwen als één van de beste Wagner-vertolksters van de afgelopen decennia. En dat is dan nog maar een deel van haar repertoire. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

Waltraud Meier (foto: Nomi Baumgartel).

Meier werd geboren in Würzburg in een zeer muzikaal gezin. Ze was al van jongs af aan met muziek bezig en zong in haar jeugd in maar liefst vijf koren. Toch koos ze er in eerste instantie voor om Engels en romaanse talen te gaan studeren.

In 1976 nam ze echter het besluit om helemaal voor de zang te gaan. Ze debuteerde in haar geboortestad als Lola in Cavalleria rusticana en begon carrière te maken in Duitsland, via contracten in Mannheim, Dortmund, Hannover en Stuttgart.

In 1983 stond Meier voor het eerst op het toneel van de beroemde Bayreuther Festspiele, en wel in de grote rol van Kundry in Parsifal. Haar optreden was een groot succes en lanceerde haar internationale carrière, die haar langs de grootste operahuizen ter wereld voerde.

Hieronder zingt ze ‘Grausamer! Fühlst du im Herzen nur and’rer Schmerzen’ uit Parsifal.

Na jarenlang Kundry te hebben gezongen, imponeerde ze vanaf 1993 iedereen in Bayreuth met haar vertolking van Isolde, in een geprezen productie van Heiner Müller, geleid door Daniel Barenboim. Hieronder een fragment uit die productie.

Meier breidde haar Wagner-triomfen uit met rollen als Sieglinde in Die Walküre, Ortrud in Lohengrin, Venus in Tannhäuser en Waltraute in Götterdämmerung. Hieronder een fragment van haar Venus-vertolking. Het komt uit een productie uit München, 1994. René Kollo zingt Tannhäuser en Zubin Mehta dirigeert.

Hoewel Wagner haar internationale roem bezorgde, beslaat Meiers repertoire ook heel wat Italiaanse en Franse rollen. Veel succes had ze bijvoorbeeld als Santuzza in Mascagni’s Cavalleria rusticana, met name in een productie uit de jaren negentig met Riccardo Muti op de bok.

Hieronder een fragment uit die productie. Meier zingt ‘Voi lo sapete, o mamma’.

In het Frans zong Meier onder meer Carmen in Bizets gelijknamige opera, Dalila in Saint-Saëns’ Samson et Dalila en Didon in Les Troyens van Berlioz.

Hieronder zingt ze ‘Je vais mourir’ uit Les Troyens tijdens een galaoptreden in 2006.

Om tot slot terug te komen bij Wagner: een kort fragment uit een portret van de zangers, waarin ze uitlegt waarom Wagner ‘haar’ componist is.

Zie ook de persoonlijke website van Waltraud Meier.

Vorig artikel

Discografie: Jevgeni Onjegin

Volgend artikel

Mea Culpa: veel humor, heel aangrijpend

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. Buster
  3 juni 2011 at 21:34

  Haar Sieglinde in het Concertgebouw 15 jaar geleden was ook een triompf, hoewel ze alleen de eerste acte zong, maar met Siegfried Jerusalem, Matti Salminen en het Concertgebouworkest. Fantastisch concert, ik kan bijna niet geloven dat dat alweer zo lang geleden is, zo helder staat het me voor de geest.

 2. louise
  24 maart 2012 at 00:07

  Meier vertolkte vrij recent ook een prachtige Fidelio/Leonore onder Zubin Mehta. Indrukwekkend vind ik haar vertolking van Abscheulicher
  wo eilst du hin.