Achtergrond

Youtube-portret: Thomas Quasthoff

Deze week kondigde Thomas Quasthoff het einde van zijn zangcarrière aan. Een groot verlies voor ieder die van klassieke zang houdt, want Quasthoff is een buitengewoon begaafde zanger. Een portret in beeld van de unieke bas-bariton. Met dank aan Youtube.

(Foto: Harald Hoffmann / DG).

Thomas Quasthoff werd in 1959 geboren in Hildesheim, Duitsland, met zware lichamelijke beperkingen. Maar het was niet zijn voorkomen waarmee hij opzien baarde. Het was zijn ‘miraculeuze stem’, zoals een criticus hem eens omschreef. Een stem waarmee hij uitgroeide tot ‘één van de opmerkelijkste zangers van zijn generatie’, zoals een ander zei.

Quasthoff begon zijn muzikale opleiding in 1972 in Hannover. Voordat hij definitief doorbrak als zanger studeerde hij ook nog drie jaar rechten en werkte hij enkele jaren als radio-presentator voor de NDR.

In 1995 debuteerde Quasthoff op het Oregan Bach Festival, wat de basis legde voor een lange en succesvolle carrière in de Verenigde Staten.

Hieronder zingt de bas-bariton een deel uit de Johannes Passion van Bach, samen met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Simon Rattle.

In 1999 tekende Quasthoff een contract bij het label Deutsche Grammophon. Hij bouwde daar een uitgebreide discografie op, waarvan vele albums bekroond werden met prijzen. Zo ontving hij drie Grammy’s en de BBC Music Magazine Award.

Quasthoff ontpopte zich als wereldwijd gevierde liedzanger. Hieronder drie fragmenten uit het liedrepertoire.

Allereerst zingt hij ‘Hör ich das Liedchen klingen’ uit Schumanns Dichterliebe. Hélène Grimaud begeleidt op de piano. Het fragment komt van het Verbier Festival van 2007.

Het tweede liedfragment komt uit Schuberts Winterreise. Quasthoff zingt ‘Gute Nacht’. Hij wordt begeleid door Daniel Barenboim. De twee namen maakten bij Deutsche Grammophon een dvd-opname van de cyclus.

Als derde fragment het eerste lied uit de Kindertotenlieder van Gustav Mahler: ‘Nun will die Sonn’ so hell aufgehn’. De bas-bariton wordt begeleid door de Staatskapelle Dresden onder leiding van Zubin Mehta.

Behalve liederen heeft Quasthoff echter nog veel en veel meer repertoire vertolkt. Zo maakte hij albums met repertoire van Mozart en Haydn en zelfs een album met jazz. Want ook in populairdere genres is Quasthoff flink actief. Luister bijvoorbeeld naar zijn ‘Moon river’ hieronder, opgenomen in 2007:

Tot slot diverse bij elkaar gemonteerde fragmenten uit Quasthoffs optreden tijdens het Jazz Fest Wien in 2008, samen met Bobby McFerrin. Toch iets anders dan Schuberts ‘Ständchen’…

Quasthoff stopt weliswaar met optreden, maar blijft nog intensief betrokken bij zijn vak. Hij blijft wereldwijd masterclasses geven en zet zijn lessen aan de Hanns Eisler Academy of Music in Berlijn voort. Ook wordt hij artistiek directeur van de door hem opgerichte competitie Das Lied. Verder begint hij onder meer een nieuwe talkshow, Thomas Quasthoffs Nachtgesprächen, in Konzerthaus Berlin.

Zie voor meer informatie de website van Thomas Quasthoff.

Vorig artikel

Opera in de media: week 3

Volgend artikel

Lepage’s Nachtegaal: betoverend spektakel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.