Binnenkort

Opera in de media: week 3

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 3 (14– 20 januari 2012) onder meer aandacht voor het Wagner Weekend op BravaNL en voor de Dutch National Opera Academy op toernee.

Klaus Florian Vogt (foto: Alex Lipp).

Die Meistersinger op BravaNL
Het Wagner Weekend van de cultuurzender vervolgt op zaterdag met een opname van Die Meistersinger von Nürnberg uit Bayreuth. De opera werd in 2007 voor het eerst geproduceerd in een regie van Katharina Wagner. De site CD-review sprak bij het verschijnen van de dvd van ‘high production value’ en vond de dvd zeer de moeite waard.

U ziet en hoort Sebastian Weigle als dirigent voor het Orchester der Bayreuther Festspiele en het Chor der Bayreuther Festspiele. In de hoofdrollen: Franz Hawlata (Hans Sachs), Artur Korn (Veit Pogner), Charles Reid (Kunz Vogelgesang), Rainer Zaun (Konrad Nachtigall), Michael Volle (Sixtis Beckmesser), Klaus Florian Vogt (Walther von Stolzing) en Norbert Ernst (David).
BravaNL: zaterdag 14 januari om 18.00 u.

Assepoester in Parijs
Een kleine maand geleden werd La Cenerentola (Assepoester) van Rossini opgenomen in de Parijse Opéra Garnier. Het werk ging in 1817 in Rome in première en werd in december in Parijs uitgevoerd door het koor en orkest van de Opéra National de Paris onder dirigent Bruno Campanella. Solisten waren onder andere Karine Deshayes, Javier Camarena, Riccardo Novaro en Alex Esposito.
Radio 4: zaterdag 14 januari om 19.00 u.

Philippe Jaroussky (foto: Marco Borggreve).

Orlando Furioso met Jaroussky
Pierre Audi deed de regie en Willem Bruls de dramaturgie van deze productie van de Vivaldi-opera uit 1727. Hij werd vorig jaar opgevoerd in het Parijse Théâtre des Champs-Elysées. De uitvoerende gezelschappen waren het Ensemble Matheus en het Choeur du Théâtre des Champs-Elysées. Marie-Nicole Lemieux zong de rol van Orlando, Jennifer Larmore die van Alcina en verder werkten twee andere bekende zangers mee, Verónica Cangemi en Philippe Jaroussky. Die laatste is binnenkort ook live te horen in het Amsterdamse Concertgebouw.
Mezzo: zaterdag 14 januari om 20.30 u.

Christian Thielemann dirigeert Die Walküre
Dit tweede deel van de Ring-cyclus van Wagner werd opgenomen tjdens de Bayreuther Festspiele in 2010. Siegmund en Sieglinde, die samen voor het ruim een uur durende eerste deel zorgen, worden gezongen door Johan Botha als Siegmund en Edith Haller als Sieglinde.

Onder dirigent Christian Thielemann en in een regie van Tankred Dorst ziet u verder Kwangchul Youn als Hunding, Albert Dohmen als Wotan, Linda Watson als Brühnhilde en Mihoko Fuijmura als Fricka. Als een van de Walküren ziet u de Nederlandse Wilke te Brummelstroete.
BravaNL: zondag 15 januari om 19.50 u.

Berlioz in Salzburg
Valery Gergiev stond op de Salzburger Festspiele van 2007 voor de Wiener Philharmoniker en het koor van de Wiener Staatsoper in de opera Benvenuto Cellini van Hector Berlioz. Het werk, de eerste volwaardige opera van Berlioz, werd in vier jaar geschreven en ging in 1838 in Parijs in première. Regisseur Philipp Stölzl had als cast tot zijn beschikking: Burkhard Fritz voor de hoofdrol van Benvenuto Cellini en verder Laurent Naouri, Brindley Sherratt, Mikhail Petrenko en Kate Aldrich.
Mezzo: donderdag 19 januari om 13.30 u.

Wilde dingen in Utrecht
De wintertoernee van het Nationaal Jeugdorkest met de Dutch National Opera Academy voert ook naar Utrecht. Radio 4 zendt in de Vrijdag van Vredenburg hun optreden daar rechtstreeks uit. Op het programma twee korte opera’s van Knussen en Ravel, respectievelijk Where the Wild Things Are en L’enfant et les sortilèges. Solisten en orkest staan onder leiding van Place de l’Opera-columnist Antony Hermus. Hier is een gesprek met de dirigent te zien:

Radio 4: vrijdag 20 januari om 20.00 u.

Weektip

Kurt Weill is componist van de week op Radio 4. In zijn programma zal Jan Rot elke avond muziek laten horen van deze componist, die in 1900 geboren werd. Op het programma onder meer delen uit Mahagonny (maandag), Surabaya-Johnny door Anne Sofie von Otter (dinsdag), het lied Seeräuberjenny door Weill-zangeres bij uitstek Lotte Lenya (woensdag) en Johnny’s Song door Thomas Hampson (vrijdag).
Radio 4: iedere werkdag om 19.30 uur in ‘Componist van de week’.

Vorig artikel

Look at her look at her look at her hernomen

Volgend artikel

Youtube-portret: Thomas Quasthoff

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.