AchtergrondCD-recensies

De Violetta’s van Cotrubas en Scotto

Binnenkort is de ‘all-time favourite’ La Traviata weer te bewonderen in Het Muziektheater in Amsterdam. Een keuze uit de ontelbare cd’s, dvd’s en uitvoeringen van Verdi’s opera komt altijd aan op persoonlijke smaak. Daarom twee van mijn ‘all-time favourite’ Violetta’s: Ileana Cotrubas en Renata Scotto. Plús een interessante aanbieding.

Door sommige operahuizen wordt het wel eens vergeten, maar ook Verdi is jarig! Gelukkig denken de platenmaatschappijen er wel aan. Het zal mij worst zijn dat dat uit commercieel oogpunt gebeurt, als het maar gebeurt!

Bij C Major/Arthaus Musik is een box uitgebracht met zowat alle (ik mis Aroldo!) opera’s van Verdi op dvd/Blu-Ray: 26 opera’s, 30 dvd’s, 58 uur speeltijd. Plus nog 6 uur en 47 minuten voor de bonussen: het Requiem onder leiding van Temirkanov en een documentaire van Sergej Grguric getiteld Verdi’s Backyard. En o ja: bij iedere opera zit ook nog een introductie.

Op een enkele titel na zijn de opera’s opgenomen in het Teatro Regio di Parma. De namen van de zangers liegen er niet om: Michele Pertusi, Dimitra Theodossiou, Leo Nucci, Anna Catarina Antonacci, Roberto Aronica, Nino Machaidze, Aleksandr Antonenko, Marina Poplavskaya… Er zit ook een pracht van een boek bij, met foto’s en synopsis. Een hebbeding!

Bent u al aan het watertanden? Dan heb ik voor u nog een speciale aanbieding! De box kost bij bol.com rond de € 464, maar voor de lezers van Place de l’Opera heeft Arthaus een speciale prijs bedacht: € 315, inclusief btw en transport. U kunt zelf kiezen of u de opera’s op dvd of Blu-Ray wilt hebben: de prijs blijft hetzelfde.

Wat u moet doen? Stuur een mailtje naar info@censentertainment.nl, vermeld dat u een Place de l’Opera-lezer bent en vergeet het afleveradres niet! Arthaus neemt dan contact met u op om alles verder af te handelen.

Ook Decca heeft een Verdi-box op de markt gebracht: 75 cd’s uit de eigen archieven. Hieronder meer informatie:

La Traviata

En nu terug naar waar het om gaat, naar La Traviata. Ik kan het mij echt niet voorstellen dat u er geen één hebt staan, op uw cd- en dvd-planken. Ik kan het mij ook niet voorstellen dat u de opera nooit eerder hebt gezien, al is het maar één keer. Ik kan het mij ook niet voorstellen dat u uw favoriet niet al lang geleden hebt gekozen. Ik kan mij dan ook heel erg goed voorstellen dat u nu boos op mij gaat worden omdat ik noch La Divina noch La Stupenda als de beste vertolkster van de verdoolde ziel beschouw.

Wie dan wel? Voor mij zijn het Renata Scotto en Ileana Cotrubas. Angela Gheorghiu aan het begin van haar carrière. En tegenwoordig Patrizia Ciofi.

Cotrubas had het geluk om de opera onder Carlos Kleiber op te nemen, orkestraal wellicht de mooiste Traviata ooit (DG 415132). Vanaf het begin is zij voelbaar zwak en ziek, haar overgave aan liefde is totaal en haar ontgoocheling dodelijk.

Alfredo is, sinds zijn roldebuut op 20-jarige leeftijd in Mexico, altijd Domingo’s paradepaardje geweest. Zijn fluweelachtige, warme tenor leek geschapen om de rollen van goedige minnaars te zingen. Sherrill Milnes zingt een strenge, autoritaire vader Germont, met wie je niet in discussie gaat, maar die zich in de laatste scènes ook van zijn menselijke kanten laat zien.

Een zeer interessant gesprek met Domingo, Cotrubas en Levine over de opera:

Renata Scotto heeft (of moet ik zeggen: had?) iets wat weinig andere zangeressen bezaten: een perfecte techniek die haar in staat stelde om met coloraturen te strooien alsof het niets was. Haar hoge noten klonken weliswaar een beetje staalachtig, maar waren ontegenzeggelijk loepzuiver. Zij bezat de gave om met haar stem (en niet alleen maar met haar stem!) te acteren, en door haar perfecte articulatie kon je niet alleen letterlijk volgen wat ze zong, maar het ook begrijpen.

Haar wellicht mooiste (er bestaan meerdere opnames met haar) Violetta nam ze in 1963 op, onder de zeer spannende leiding van Antonino Votto (DG 4350562). Alfredo wordt er gezongen door de zoetgevooisde Gianni Raimondi en Ettore Bastianini is een warme, inderdaad vaderlijke Giorgio Germont.

Scotto’s Violetta is ook op dvd te krijgen. In 1973 was La Scala op tournee in Japan en daar, in Tokyo, werd een legendarische voorstelling van La Traviata opgenomen (VAI 4434) met de toen nog ‘volslanke’ Scotto en de 27-jarige (!) José Carreras.

Hier de slotscène:

Mocht u toch ‘Traviata-loos’ door het leven gaan, dan weet ik er maar één waar u beslist niet zonder kan: de film van Franco Zeffirelli met Teresa Stratas en Plácido Domingo. Ja, ik weet het: er zijn meer coupures dan mij lief is en Stratas is niet echt een Violetta, maar toch… Zeffirelli’s sfeertekeningen en milieuportretteringen zijn onnavolgbaar. Drama ten voeten uit! (DG 073 4364)

Vorig artikel

Podcast: Marina Poplavskaya is terug

Volgend artikel

Opera in de media: week 19

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

16Reacties

 1. buisman
  2 mei 2013 at 20:12

  Zoals altijd ook deze recensie met veel plezier gelezen, de fabelachtige kennis bewonderd en naar de video’s geluisterd. Dank, Basia Jaworski!

 2. Hans van Verseveld
  3 mei 2013 at 12:18

  Basia heeft zondermeer gelijk als zij Cotrubas en Scotto hoog in het Traviata-vaandel heeft staan, want deze twee prima donna’s hebben wel de standaard gezet m.b.t. La Traviata.

  Natuurlijk is het ondoenlijk om alle sopranen te noemen, die de rol vertolkt hebben, maar ééntje verdient toch onze speciale aandacht en wel de recordhoudster van deze rol, Virginia Zeani.
  Zij zong de partij 648 keer in het theater en er zijn minstens vijf legale en illegale opnames in omloop.

  Wel heel toevallig dat zowel Cotrubas als Zeani uit Roemenië komen en hier en daar dezelfde tranentrekkende klankleur weten op te roepen.
  Moeilijk om een keuze te maken, maar voor mij wint La Zeani.

 3. Antonio
  3 mei 2013 at 12:49

  Wat leuk, Hans, dat je Zeani noemt!
  Ik was – en ben nog steeds – haar grote fan!
  Wat een zangeres!
  Het is zo ontzettend jammer dat zij zo weinig heeft opgenomen, althans officieel ..

 4. Simonne De Vos
  3 mei 2013 at 13:49

  Persoonlijk is voor mij Dame Virginia Zeani de meest beklijvende Violetta, zowel vocaal als fysisch….. beeldmooi!

 5. Antonio
  3 mei 2013 at 15:11

  Is Virginie Zeani geridderd? Wist ik niet! Leuk!

 6. Simonne De Vos
  4 mei 2013 at 09:42

  Virginia Zeani is voor mij gewoonweg een Dame…..Maar ze ontving inderdaad meerdere onderscheidingen.
  Zie Virginia Zeani via Wikipedia.

 7. Mauricio
  4 mei 2013 at 10:29

  Viva La Zeani, samen met Scotto de enige echte Violetta hoewel Ciofi op een goede avond wel in de buurt komt!

 8. Leen Roetman
  4 mei 2013 at 11:44

  Fijn om te weten dat ik de beste Violetta op CD heb (Scotto)! Is zij ook de beste Mimi? Ik hoor het graag want met minder neem ik geen genoegen.

 9. Hans van Verseveld
  4 mei 2013 at 12:16

  Beste Leen,

  Scotto is een prachtige Mimi én Musetta. Van beide prestaties zijn MET-video’s/DVD’s in omloop en die horen toch echt in iedere verzameling thuis. Weergaloze uitvoeringen.

  Tragischer dan Cotrubas als Mimi bestaat er niet. Vanaf het moment dat ze hoestend binnenkomt wil je al meteen janken.
  Overigens was Julianna di Giacomo vorige week bij de onvolprezen Zaterdagmatinee in het Concertgebouw ook niet te versmaden.

  Van Virginia Zeani is bij House of Opera voor een habbekrats een juweel van een Bohème te koop vanuit Teatro del Liceo in Barcelona.
  Als je haar weet te waarderen, dan weet je ook, dat je zakdoeken nodig hebt.

  Antonio,

  Van Virginia Zeani zijn ongeveer 65 legale en illegale opnames in omloop en daarmee komt zo ongeveer haar hele repertoire langs.
  En maar snotteren, wat kon die vrouw zingen.
  Ooit zag ik haar voor een fl. 2.50 de Lucia di Lammermoor zingen in de Amsterdamse Stadsschouwburg samen met Luciano Pavarotti! (ZUCHT!)

 10. Antonio
  4 mei 2013 at 13:12

  Hans – heb je La Zeani werkelijk live gehoord? Nu ben ik toch echt jaloers geworden!

  Ik heb best veel van haar, maar wat ik het meest koester is haar Tosca uit Liceo 1975 met de jonge Domingo en ‘Assassinio nella cattedrale’ van Pizzetti uit 1955 onder de componist zelf. Haar man, Nicola Rossi-Lemeni zong toen de hoofdrol.
  Wat mij echt verbaast (of misschien juist niet) is hoe zij totaal onbekend is gebleven bij – hoe zal ik het zeggen – “gewone” operaliefhebbers?
  Soms wil ik van de daken schreeuwen: mensen, Callas heeft de opera echt niet uitgevonden!

 11. chris horsmeier
  4 mei 2013 at 16:02

  Ja zeker onvergetelijk die Lucia Zeani en Pavarotti in de
  stadsschouwburg amsterdam inderdaad voor 2,5o guldens dan.
  Ja dan ook nog de I Puritani metAnna Moffo.

  En hoevaak niet de Mimi met Mirella Freni in detijd dat ze bij de Ned.Opers zat voor 1 seizoen , met Micaele en zeer zeker fantastische Margarithe in Faust, deze vele samen met Ettore Babini.
  Ja dat waren nog eens voorstellingen .

 12. chris horsmeier
  7 mei 2013 at 09:13

  Ik zelf vind de Violetta van Montserrat Caballe de mooiste.
  Ben geen fan van Scotto,probeer steeds weer naar haar te luisteren maar lukt me niet.

  Naast haar vind ik de beste Alfredo Jose Carreras, inderdaad in de opname met Scotto en dan voor mij de mooiste Germont allertijde Ettore Bastianini.
  De mooiste Traviata ooit gezien was die aan de Wiener staatsoper. met Ileana Cotrubas,Franco Bonisolli en Piero Cappuccilli.
  En voor mij in Amsterdam die met Sonja Poot enJan Derksen.. Ik was 12 jaar kreeg een koffergrammofoon voor mijn verjaardag en wat was mijn eerste complete opera JAWEL Traviata van mijn opgespaarde centjes heel trots gekocht die opname uit 1946 met LICIA ALBANESE, jJan Peerce en een hele jonge Robert Merrill, later een der grootste Germomnt s onder arturo Toscanini, heb deze nu ook op cd als curiositeit, zal niet zeggen dat het de beste uitvoering is.

  Maar waarom heeft niemand het over MARIELLA DEVIA? opname
  Bongiovanni GB 2530/31.

 13. Simonne De Vos
  8 mei 2013 at 11:12

  En ja, in de jaren’50-’60….. in de toenmalige K.V.O. van Antwerpen…. een prachtige Violetta in de persoon van Andrea Nevry!

 14. Maarten-Jan Dongelmans
  27 januari 2015 at 15:04

  Weet iemand of de ontroerende filmuitvoering onder Gardelli met Freni en Bonisolli op dvd verkrijgbaar is? Op cd was de opname een tijdlang beschikbaar. Maar de film is een must, met die voort hobbelende karos met een ontroostbare Alfredo in het begin.

 15. Pieter K. de Haan
  28 januari 2015 at 02:13

  http://www.premiereopera.com heeft een DVD 5768 in de catalogus van een film uit 1973, opgenomen in Berlijn, met Freni en Bonisolli.

 16. Maarten-Jan Dongelmans
  28 januari 2015 at 10:30

  Beste Pieter K. de Haan,

  hartelijk dank voor de info. Na jaren zoeken eindelijk deze film gevonden. Ik heb de DVD meteen besteld!!