Home » Binnenkort

Opera in de media: week 19

3 mei 2013 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 19 (4 – 10 mei 2013) onder meer aandacht voor Sunken Garden op de radio en Brittens War Requiem met Christian Gerhaher.

Henschel met Mahler
Dietrich Henschel was de laatste jaren een paar keer te gast in de Doelen in Rotterdam. Dinsdag 28 mei is hij terug in Nederland voor Songs of War, tijdens de Operadagen Rotterdam. Mahler is één van zijn specialiteiten. Dat blijkt ook in deze opname uit de Salle Pleyel in Parijs. Bij het Orchestre de Paris onder leiding van Christoph Eschenbach zong de bariton Lieder eines fahrenden Gesellen van Mahler.
Mezzo: zaterdag 4 mei om 14.20 u.

Isabel Leonard (foto: Jared Slater).

Carmélites in New York
Al enige tijd niet meer in Nederland te horen geweest is Les dialogues des Carmélites van Poulenc. Maar Rotterdam heeft plannen, zoals bleek in het interview met Hans Waege en het gerucht gaat dat de opera ook in Amsterdam in 2015 weer op het programma komt.

De BBC zendt de opera in een opvoering van de Metropolitan Opera in New York live uit, met in de hoofdrollen David Pittsinger als de Marquis de la Force, Felicity Palmer als Madame de Croissy en Isabel Leonard als Blanche de la Force. Patricia Racette zingt de rol van Madame Lidoine. Louis Langree dirigeert het orkest van de Met.
BBC Radio 3: zaterdag 4 mei om 17.30 u.

4 mei herdenking
Er reed een trein naar Sobibor is de titel van een herdenkingsconcert dat de NTR op zaterdagavond uitzendt, op de tijd dat anders Opera Live geprogrammeerd staat. Tijdens het concert in de Mattheuskerk in Joure wordt muziek uitgevoerd van Grieg, Bach en Elgar. Van Puccini klinken delen uit Suor Angelica en Mahlers lied ‘Urlicht’ wordt gezongen door sopraan Marjolein Niels. Het NASKA (NAtionaal Symfonisch KAmerorkest) staat onder leiding van Jan Vermaning.
Radio 4: zaterdag 4 mei om 19.00 u.

Sunken Garden in Londen
Niks mooier dan zelf een mening vormen. Na alle commentaren op de wereldpremière van Sunken Garden van Michel van der Aa kunt u nu zelf luisteren. De opname van de wereldpremière door de English National Opera in het Londense Barbican Theatre is te horen bij de BBC. Roderick Williams en Claron McFadden zingen de hoofdrollen, André de Ridder dirigeert het ENO Orchestra. Het werk zal in juni in Nederland te horen en te zien zijn tijdens het Holland Festival.
BBC Radio 3: zaterdag 4 mei om 22.50 u.

Cora Burggraaf (foto: Oliver Boekhoorn).

Roaring Twenties op zondagochtend
Het programma Roaring Twenties van het Calefax Rietkwintet en mezzosopraan Cora Burggraaf is al op enkele plaatsen in Nederland te zien geweest en komt nog naar Utrecht. Het kwintet en de zangeres zijn te gast bij Melchior Huurdeman in Vrije Geluiden met fragmenten uit hun programma.
Nederland 1: zondag 5 mei om 10.30 u.

Tsaar Saltan bij Opera Zuid
Opera Zuid bracht in maart 2009 Tsaar Saltan van Rimski-Korsakov op de planken van een aantal Nederlandse theaters. Antony Hermus, die in september Tristan und Isolde bij de Reisopera zal dirigeren, leidde het Limburgs Symfonie Orkest en koor van het Conservatorium Maastricht. Solisten in deze productie waren onder andere Fenna Ograjensek, Karin Stobos, Kim Savelsbergh en Mark Omvlee. Sybrand van der Werf deed de regie.
BravaNL: maandag 6 mei om 21.00 u.

Christian Gerhaher (foto: Hiromichi Yamamoto).

War Requiem
In de middagprogrammering van de BBC-radio staat deze week het orkest van de Bayerische Rundfunk centraal. Voor de uitvoering van Brittens War Requiem nodigde het orkest een Amerikaanse sopraan, een Engelse tenor en een Duitse bariton uit. Die laatste is Christian Gerhaher, onlangs voor zijn cd onderscheiden met een Opera Award. De andere solisten zijn Emily Magee en Mark Padmore. Het orkest staat onder leiding van Mariss Jansons.
BBC Radio 3: woensdag 8 mei om 15.00 u.

Rolando legt Verdi uit
BBC 4-tv zendt een programma uit waarin tenor Rolando Villazón inzicht geeft in de uitvoering van de opera’s van Verdi onder de titel The genius of Verdi.
BBC 4: vrijdag 10 mei om 20.30 u.

Anna Netrebko (foto: Dario Acosta).

Opera van Glinka
In het ‘oude’ (want sinds deze week is er ook een nieuw) Mariinksy Theater werd Ruslan en Luydmila van Glinka opgevoerd in 1995. Valery Gergiev dirigeerde het orkest van het Mariinksy en de solisten, zoals een jonge Anna Netrebko en verder Galina Gorchakova en Yuri Marusin.
BravaNL: vrijdag 10 mei om 20.00 u.

Weektip

Un dimanche après-midi à l'Île de la Grande Jatte van Georges Seurat.

Bewegend schilderij
De musicals van Stephen Sondheim zitten dicht tegen opera aan, daarom voeren operagezelschappen zijn werk ook wel eens uit. Gebaseerd op het schilderij Un dimanche après-midi à l’île de la Grande Jatte van de neo-impressionist Seurat is Sunday in the park with George uit het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw. Eén van de opvoeringen die onlangs werden gegeven in het Parijse Théâtre du Châtelet is vastgelegd voor tv. David Charles Abell dirigeerde en Lee Blakeley regisseerde een Amerikaanse cast met in de hoofdrollen Julian Ovenden als George en Sophie-Louise Dann als Dot.
Mezzo: zondag 5 mei om 17.00 u.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.